Ekonomické násilí ve vztahu

Moje vztahy nikdy za nic moc nestály, nějak jsem neměla štěstí na chlapy. Dokud jsem nepotkala svého manžela, ten byl ztělesněním dokonalosti. Vzali jsme se celkem rychle, po půlroční známosti, během pár měsíců po svatbě jsem otěhotněla. Narodil se nám krásný chlapeček a vše šlapalo jako po másle. Do doby, kdy jsem chtěla nastoupit zpět do práce. Manžel na mě začal útočit, že je syn ještě malý na to, aby byl beze mě. Hádali jsme se, vygradovalo to až tak, že mi jednoduše pracovat zakázal. Jenže tím to neskončilo, najednou mě pořád kontroluje, kde jsem, co dělám, za co utrácím peníze. Mateřská chodí na jeho účet, ke kterému mi ale zablokoval přístup a o každou korunu se musím prosit, za vše dokládat paragony, účtenky…


ilustrační foto

 

Dobrý den, situace, kterou popisujete, minimálně hraničí (pokud již není) s ekonomickým násilím. Je to typ domácího násilí, které sice nezanechává viditelné stopy na těle, ale vážné následky psychické. Manžel vás chce mít očividně pod kontrolou, může to začít velice nenápadně, kdy se jen tak mezi řečí zeptá, kolik jste utratila a za co. Může vám omezit domácí rozpočet, pokud je on tím, který má finance pod kontrolou. Píšete, že vám mateřská chodí na jeho účet, kam vám omezil přístup. Zkuste si o tom s manželem nejprve promluvit, vymezit si pravidla a přesné částky na chod domácnosti. Pokud se však opravdu jedná o ekonomického agresora, nebude toto jednání jednoduché. Jakákoliv forma domácího násilí si však žádá odbornou pomoc. Ať už jsou to různé linky bezpečí, poradenská centra, nebo psychologické poradny. Nečekejte dlouho, situace se může začít rychle zhoršovat. Přeji mnoho sil.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. Wiktoria Fiurášek

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Násilí beze stop: Jste pod vlivem ekonomického agresora?

Domácí násilí může mít nejrůznější podoby. Některé můžeme rozeznat na první pohled, po jiných bychom museli pátrat o něco déle. Je také třeba říci, že většinou nezůstane pouze u jednoho typu domácího násilí, ale velice často dochází k jejich kombinaci.

Ekonomické násilí patří právě mezi ty formy, u kterých je rozeznávání obtížné, protože nezanechává na oběti fyzické stopy. Projevuje se různě – zákazem chodit do práce, stále častější manipulací, kontrolou nad financemi a domácím rozpočtem, omezením přístupu na společný bankovní účet, nadávkami a ponižováním… Pokud si obstaráte nějaký příjem, který s partnerem nesdílíte (např. peníze od rodičů, z brigády), abyste měla finance pro své potřeby, povede to k prudké hádce. Co nejdříve začněte problém řešit. Obrátit se můžete na řadu poraden a center. Jako první se samozřejmě nabízí Linka bezpečí na telefonním čísle 116 111.

Jestli upřednostňujete spíše komunikaci „face to face“, ale nemáte prostor a čas dojet na osobní konzultaci, můžete využít služeb naší online poradny. Mojra.cz, online psychologická poradna, používá internet pro pomoc lidem, kteří vyžadují neodkladnou psychologickou konzultaci. Tato vymoženost moderní doby nám umožňuje komunikovat s klienty po celé České republice i zahraničí, a to prostřednictvím programů Skype, WhatsApp a Viber.

Autor: Mgr. Wiktoria Fiurášek, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz