Hvězdní hosté na filmovém festivalu Finále Plzeň

35. ročník filmového festivalu Finále Plzeň proběhne v západočeské metropoli od 23. do 28. září. A právě díky festivalu se z krajského města tradičně stává centrum českého filmu, ve kterém si dávají dostaveníčko hvězdy filmového plátna i další filmoví profesionálové všech možných profesí. Festivalové delegace, které přijedou představit své filmy a seriály, se účastní diskusí s diváky, hovoří o okolnostech vzniku filmu i svých zážitcích z natáčení.

Je již tradicí, že mnoho z uváděných filmů či seriálů přijedou představit delegace složené z protagonistů a tvůrců díla. Někteří z filmových profesionálů do Plzně jezdí pravidelně a svůj pobyt si tu užívají, jiní přijedou poprvé. Řada z nich se zdrží i několik dní.

 

Finále slavnostně zahájí 23. září od 18:30 česká premiéra historického velkofilmu Il Boemo o významném českém skladateli Josefu Myslivečkovi s Vojtěchem Dykem v hlavní roli. Slavnostního uvedení se zúčastní také režisér Petr Václav. Z dalších režisérů se již v pátek na Finále přijedou podívat Jan Hřebejk (Pozadí událostí), Tomáš Etzler a Adéla Špajlová (Nebe).

 

V průběhu festivalového víkendu se návštěvník festivalu bude moci potkat třeba s herci a herečkami Lenkou Krobotovou, Antonií Formanovou a Hankou Vagnerovou (Hranice lásky), Filipem Březinou (Erhart), Petrou Špalkovou (Buko), Sašou Rašilovem (Arvéd), Oskarem Hesem (Král Šumavy, Prezidentka), Zdeňkem Piškulou, Michaelem Kocábem (Michael Kocáb – rocker versus politik), Elizavetou Maximovou (Hranice lásky, Oběť), Janou Plodkovou (Pozadí událostí, Mimořádná událost), Adamem Mišíkem a Marsellem Bendingem (BANGER.), či Terezou Hoffovou. Drama Spolu přijedou uvést hlavní protagonisté Štěpán Kozub, Veronika Žilková a Kamila Janovičová.

Rekordmanem na festivalu je zatím herec Vojtěch Vodochocký, vycházející herecká hvězda. Účinkuje ve čtyřech festivalových produkcích – BANGER., Arvéd, Párty Harder, Král Šumavy, a také ve dvou televizních projektech – Iveta a Pozadí událostí.

Režisérskou profesi budou o víkendu, kromě již zmíněných, zastupovat také Olga Sommerová (Michael Kocáb – rocker versus politik), Radim Špaček (Stíny v mlze), Helena Třeštíková (René – Vězeň svobody) a další.

„Z množství avizovaných filmových delegací je zřejmé, že festival Finále je pro filmové profesionály lákavý a rádi do Plzně přijíždějí. Letošní nabídka festivalu je velmi pestrá a já věřím, že si každý filmový fanoušek najde to, co ho z filmové a dokumentární produkce, zajímá. Setkání a diskuse s oblíbeným hercem, herečkou či režisérskou hvězdou už je jen třešničkou na pomyslném dortu,“ uvedla ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

 

V průběhu dalších dní se na festival chytají také Matouš Ruml (Myši patří do nebe), Marek Adamczyk (Poslední závod), Halka Třešňáková (Střídavka). K uvedení snímku Král Šumavy přijede rovněž jeho režisér David Ondříček a herečka Judit Bárdos.

 

K hereckým osobnostem festivalu patří i nová moderátorská dvojice: Ester Geislerová a Petr Vančura.

 

„Festivalový program je skutečně bohatý, a je to i díky filmové a televizní produkci, která je v poslední době ve skvělé kondici. Navíc spousta filmů měla díky pandemickým opatřením odloženou premiéru a tak je máme v soutěži až letos,“ doplňuje programový ředitel Finále Plzeň Peter Badač.

 

Seznam hostů na festivalu se denně aktualizuje. Sledujte, kdo a kdy bude v Měšťanské besedě k zastižení na festivalfinale.cz/pruvodce-festivalem/hvezdni-hoste

Vstupenky a akreditace

Všechny filmy na Finále mohou návštěvníci vidět za téměř symbolické vstupné 100 Kč za projekci. A při pořízení výhodné akreditace pak vyjde lístek na 40 Kč. V prodeji budou od 9. září. Spoustu výhod také přinese nová festivalová aplikace, ve které je k nalezení kompletní program i spousta dalších zajímavostí. Lze přes ní nakoupit i další vstupenky, či se prokázat u sálu.

 

Kompletní informace a vše o vstupenkách najdete na www.festivalfinale.cz. Vstupenky zakoupíte rovněž přes goout.cz.

 


Zdroj:

Mgr. Martina Kurfirstová
martina@imaginepr.cz