Děti a návykové látky

Dobrý den, můj 16letý syn se už několikrát vrátil domů opilý. Kromě toho byl hrozně cítit po cigaretách. Tvrdil mi teda, že on nekouřil a že vypil jen jedno pivo, ale myslím si, že mi lhal a rozhodně to nebylo poprvé. Každý mi radí, ať se mu podívám do batohu, do pokoje, jestli tam nemá schované cigarety nebo nějaký alkohol, ale to nechci. Byla bych raději, kdyby mi o tom řekl sám. Nevím, jestli mu to mám nějak zakazovat? Každý jsme pití v pubertě zkoušeli. Ale aby toho nebylo moc, aby to nepřehnal, nebo nepil pravidelně. Netuším, jak bych se měla správně zachovat.

ilustrační foto

 

Dobrý den, zkuste si se synem promluvit, řekněte, že chápete, že je mladý, a chcete mu důvěřovat. Ujistěte ho, že ho máte ráda v každé situaci a nezáleží na tom, co udělá. Zeptejte se, proč to dělá, jak tráví čas a s kým ho tráví. Je velmi důležité, abyste své dítě podporovala. Nereagujte drastickými kroky, příkazy a zákazy. To bude mít jedině opačný efekt, než který chcete. Mladí lidé často v návykových látkách hledají partnera, který jim dává pocit vlivu, důležitosti. Je to signál, že mu chybí uspokojivé vztahy. Je také dobré zamyslet se nad tím, co syn prožívá, co si kompenzuje? Je to pouze akt dospívání, kdy chce zapadnout do kolektivu kamarádů? Nebo jsou na něj kladeny vysoké nároky, ať už ve škole, nebo doma? Mladý člověk potřebuje vedle sebe někoho, kdo mu pomůže překonat krizi. Tuto funkci by měli plnit rodiče, a pokud je potřeba, tak např. psycholog.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. Wiktoria Fiurášek

První on-line psychologická poradna

www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Je vaše dítě závislé?

V posledních letech se často skloňuje slovo závislost ve spojení s dětmi. Ať už jde o cigarety, marihuanu, alkohol, nebo jiné návykové látky. Děti jsou zvědavé, zkouší, co s nimi alkohol či drogy dokáží udělat, co jim to dá a přinese. Často nechtějí vybočit z kolektivu, touží po tom cítit se dospěle, důležitě, nebo mají problémy, se kterými se nedokáží vyrovnat.

Děti mají zkreslenou představu o tom, jak vše mají pod kontrolou, že mohou kdykoliv přestat. Ale jakmile jednou závislosti propadnou, ovlivní celý jejich život, přestanou chodit do školy, ztratí kamarády, rodinu, často se dostanou za hranice zákona. Postupem času jim návyková látka přestane dávat to, co předtím, úleva a pocit moci se nedostavuje, a tak chtějí stále víc a víc.

Užívání návykových látek má u dětí závažnější zdravotní rizika, než u dospělých. Je oslaben jejich imunitní systém, mají větší riziko infekčních onemocnění a rozvoje různých psychických problémů.

Rodiče by si měli uvědomit, že boj se závislostí bez odborné pomoci nezvládnou. Nejde jen o to, přestat návykovou látku užívat, ale důležité je pracovat na odstranění příčin. Kromě toho děti bojují také s pocitem selhání, protože ne každému se podaří dlouhodobě, resp. trvale, abstinovat. Důležitou roli zde pak hraje také motivace a nastavení pevných hranic a pravidel.

Autor: Mgr. Wiktoria Fiurášek, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz