Ve zdravé Plzni zdravý zub – akce mediků pro veřejnost / 12.4.

Na dvacet pět nadšených studentů stomatologie plzeňské lékařské fakulty bude na náměstí Republiky oslovovat kolemjdoucí, vysvětlovat a ukazovat jim některé základní postupy v ústní hygieně a odpovídat na jejich dotazy. Akce „Ve zdravé Plzni zdravý zub“ se uskuteční v úterý 12. dubna od 9 do 17 hodin. Studenti budou vybaveni velkými modely chrupu a zubních kartáčků, na kterých zájemcům ukážou správné techniky čištění zubů. Pro všechny účastníky je připraveno i malé překvapení.

Akce „Ve zdravé Plzni zdravý zub“ se vrací do ulic po dvouleté pauze, způsobené pandemií. Letošní 11. ročník pořádá tradičně Sdružení studentů stomatologie České republiky. Podobné akce se v tento den uskuteční nejen v Plzni, ale i v dalších univerzitních městech – v Brně, Olomouci a Hradci Králové. Mnoho lidí má velký problém se správnou hygienou a mnozí z nich ani neví, jak si správně zuby vyčistit. Dokonalé čištění zubů je základ prevence jakéhokoliv zubního onemocnění, vyskytuje se kolem něj ale i řada mýtů a polopravd.

„Jako jeden z mála zdravotnických oborů víme, proti čemu bojujeme a jak se můžeme problémů vyvarovat. Zastavte se u nás na stánku, kde se o vás postarají naši zkušení a usměvaví studenti. Odpoví vám na všechny dotazy a naučí vás individuální péči o váš chrup,” zve na akci jedna z organizátorek, Eliška Smutná, studentka 2. ročníku Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy.

Studenti mají díky akci možnost uplatnit své čerstvě nabyté znalosti a zároveň se zdokonalit v komunikaci s lidmi všech věkových kategorií. Zájemcům budou názorně ukazovat, jak správně používat dentální pomůcky, a motivovat je k dosažení krásného zdravého úsměvu v každém věku.

Akce „Ve zdravé Plzni zdravý zub“ se koná pod záštitou děkana Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy profesora MUDr. Jindřicha Fínka, Ph.D., MHA. Záštitu převzali i primátor města Plzeň Mgr. Pavel Šindelář a starosta ÚMO3 Mgr. David Procházka.


Zdroj:

Ing. Barbora Černíková

lfp.cuni.cz