Jaké jsou časté chyby při krmení psa? Mohou vést ke zdravotním i výchovným problémům

Majitelé psů chtějí pro své pejsky většinou to nejlepší. A často právě jejich rozmazlováním pamlsky či přilepšováním od stolu se dopouštějí zbytečných chyb při krmení. Ty mohou vést nejen k nepříjemným zdravotním problémům, ale i k těm výchovným.

Krmíme psa, jak se nám chce

Psi mají rádi pravidelnost a ta by měla být i v krmení. Měli by tak jíst každý den ve stejnou dobu a stejné množství. Zvíře si zvykne na pravidelnost, což je zdravé i pro jeho zažívání. Pokud pes krmení nesní, odeberte mu misku a dejte až v době, kdy je zvyklý na další krmení, např. večer. Taková důslednost se vyplatí, protože pejsek se na jídlo bude těšit a okamžitě ho sní. Dospělého psa je dobré krmit dvakrát denně, hlavně větší plemena, která jsou náchylná k torzi žaludku. Naprosto nevhodné a nevýchovné je, pokud pejsek své krmení nesní v touze po něčem lepším, a opravdu dostane alternativu, například v podobě vařeného masa nebo zbytků od stolu.

 

„Přilepšování“ od stolu

Psi jsou přebornici v žebrání, když jejich majitelé jí něco, co jim voní. A někdy je opravdu těžké odolat jejich prosebnému výrazu. Krmit psa jídlem od stolu ale není dobré, protože ho tím nejen rozmazlujete a říkáte mu, že má stejné postavení jako my, ale učíte ho i loudit. Tento zvyk je pak zvlášť nepříjemný, když pes žebrá u cizích lidí např. v restauraci. Časté přilepšování vařeným jídlem může mít za následek odmítání psích granulí či konzerv. Navíc lidská strava je pro psy nevhodná. Větší množství soli a koření, které obsahuje lidské jídlo, jim přetěžuje ledviny a způsobuje žaludeční potíže. Psovi také nedávejte krmivo předtím, než se sami najíte. Je důležité ho učit podřízenému postavení ve smečce.

 

Příliš mnoho krmiva

„Ale on vypadá stále hladově a všechno sní, tak proč mu nedopřát?“ To je častý argument majitelů překrmených psů. Ano, pejsci sní cokoliv v jakémkoliv množství, pokud jim to chutná. Je důležité jim dávat opravdu jen odpovídající množství i v případě, že bude chodit hodinu po jídle smutně vylizovat misku. „Každé psí plemeno má svoji váhu a podle té vždy množství odměřte na základě tabulek nebo doporučení na obalu krmiva. Při dávkování je vždy nutné přihlédnout individuálně k danému psovi. Pozor dejte i na pamlsky, nikdy psovi nedávejte více než je povolená denní dávka. Překrmený pes má sklony k obezitě a ztrátě pohybu a s tím přichází i časté zdravotní komplikace,“ říká Kateřina Gottfriedová, produktová specialistka prémiového krmiva Prominent.

Kosti pro psa

Častým mýtem je, že dobrý psí pamlsek jsou kosti. Ty pejsci sice mají samozřejmě rádi, ale mohou být pro ně i nebezpečné. Především ty, které jsou tepelně upravené. Vařené kosti (především drůbeží) mohou snadno uvíznout v tlamě nebo žaludku. Naprosto nevhodné jsou pak křehké kuřecí kosti. Pokud pejskovi chcete dopřát kosti, pak volte syrové masité kosti z hovězího masa.

 

Pohyb před a po krmení

„Tak jako lidé po jídle odpočívají, měli by odpočívat i psi, aby se veškeré živiny z jídla dobře uložily. Předejdeme tak i nebezpečné torzi (přetočení) žaludku. Pes by měl odpočívat nejen po jídle, ale klid by měl mít i před krmením. Nekrmte ho tak bezprostředně před procházkou nebo po ní,“ dodává Kateřina Gottfriedová, produktová specialistka krmiva Prominent.

 


Zdroj:

Šárka Lachoutová

ASPEN.PR s.r.o.

www.aspen.pr