4 věci, na které nezapomenout při jarní péči o trávník

S koncem zimního období je nutné začít věnovat náležitou pozornost nejen rostlinám, stromům a keřům v zahradě, ale také samotnému trávníku. Ten vyžaduje před nadcházející sezónou řádnou péči. Jak postupovat, radí Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

  1. Odzimujte sekačku na trávu

Veškerá zahradní technika, zejména motorová, zaslouží po zimě kontrolu. Pozornost věnujte především zahradní sekačce na trávu, hlavně té benzínové: Zkontrolujte nejen ostrost nožů, ale také vyměňte svíčku a nalijte provozní kapaliny „U benzínových sekaček na trávu je nutné před prvním použitím vypustit starý benzín (pokud jste tak neučinili již před zimou a příště rozhodně doporučuji) a doplnit benzín nový. Moderní paliva totiž obsahují biologické složky, které jsou nestabilní, vážou na sebe vodu, gelovatí a ucpávají pak palivový systém. Pokud necháte v sekačce stát benzín několik měsíců, může se stát, že biologické složky reagující se vzdušnou vlhkostí úplně ucpou karburátor a bude nutné jej složitě mechanicky vyčistit,“ upozorňuje Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu. Vhodné je také použít stabilizátor paliva, který benzín udrží čerstvý, a vyhnete se tím komplikacím při startování. Tyto problémy mohou nastat už při více než 10denním odstupu od posledního nastartování motoru.

 

  1. Trávník provzdušněte

Po zimě dochází k tvorbě travní plsti, kdy odumřelé části rostlin, mech, plevel a zbytky posekané trávy tvoří nepropustnou vrstvu. Ta brání výměně plynů a přístupu vody do půdy. V tomto případě hrozí napadení trávníku různými houbovými chorobami či zkracování kořenů travního porostu. V suchém období pak dochází k odumírání stébel, protože kořeny nedosáhnou na vláhu z hlubších partií půdy.

Vertikutace znamená prořezání čili provzdušnění trávníku. Pomocí vertikutátoru (neboli provzdušňovače) odstraníte z trávníku zplstnatělé vrstvy mechu, odumřelých stébel a dalších nečistot. Prořezáním trávník vytvoří nové kořeny, ze kterých poroste nová tráva. Na menší plochy trávníku můžete použít provzdušňovací železné hrábě. Provzdušnění trávníku se provádí vždy až v době, kdy teploty neklesají pod body mrazu.

 

  1. S prvním sečením trávníku počkejte, až nebude mráz

S prvním sečením nespěchejte a počkejte, až teploty opravdu vystoupají výrazněji nad nulu, a půda tedy bude mít šanci rozmrznout. Kdybyste se snažili vše uspěchat, můžete trávníku nenapravitelně uškodit. První jarní sečení by mělo být důkladné a trávník by měl mít začátkem jara délku zhruba 3 cm. „Pokud jste váš trávník dostatečně zkrátili již na podzim, je to v pořádku. Pokud ne, pak jej posekejte zhruba na tuto délku hned s příchodem jara. Výhodou je, že na moderních sekačkách si můžete délku trávníku pohodlně a snadno nastavit,“ radí Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

 

  1. Vysejte novou trávu

Vyskytují-li se na trávníku holá místa, zasejte na nich travní směs. „Postup je jednoduchý. Půdu nejprve lehce prohrábněte a smíchejte ji s pískem. Pak teprve proveďte výsev a půdu uválejte nejlépe travním válcem. Poté tato místa vydatně zalijte. Pokud budete provádět výsev na větším prostoru, pomůže vám s pohodlným a rovnoměrným výsevem sypací vozík,“ doporučuje Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu. Pamatujte ale, že na první setí by měla teplota půdy dosahovat alespoň 8 °C.


Zdroj:

Šárka Lachoutová

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr