Suchý kámen Středozemního moře…

…I tak by se dal nazvat nejmenší evropský stát, jehož souostroví jednoho pidi skalnatého ostrova a dvou ještě menších tvoří stát Maltská republika. Hlavní ostrov tedy známe pod jménem MALTA, druhý ostrov nese název Gozo a třetí, nejmenší, téměř neobydlený a turisticky velice atraktivní, Comino (stále ho obývá pouze jedna rodina).

 

Co byste měli o Maltě vědět?

S rozlohou 316 km čtverečních je nejmenším státem Evropské unie a desátým na světě. Obklopena mořem je jejím nejbližším pevninským sousedem italská Sicílie vzdálená asi 80 km. Opačným směrem pak Tunisko – necelých 300 km. Strategická poloha ostrova mezi Evropou, Asií a Afrikou se podepsala na Maltě tím, že se v její nadvládě postupem času vystřídala řada mocností. Teprve před 57 lety získala Malta nezávislost od poslední velmoci – Velké Británie. Dodnes je ale součástí Commonwealthu a angličtina je tu po maltštině druhým úředním jazykem.

Jak už bylo zmíněno, Malta je součástí EU a platí se zde Eurem a jezdí vlevo. Hlavní město je Valletta. Malta je také čtvrtou nejhustěji osídlenou zemí světa. To je vidět zejména nad východní částí ostrova, kde jako by všechna města splynula v jedno. Přes malou rozlohu tu téměř každý vlastní auto a jezdí kapánek agresivně. Dobře si tedy rozmyslete, zda si půjčíte auto, když se navíc jezdí na opačné straně. Autobusová doprava se tu navíc velmi zlepšila, po celém ostrově jezdí klimatizované autobusy, za pouhých 21 € si můžete koupit týdenní kartu už na letišti a jezdit neomezeně po celé Maltě a Gozu www.publictransport.com.mt/en/explore-card.

 

Jak se na Maltu dostat?

Historicky se samozřejmě nabízí námořní doprava. Ta je ale turisty používána sporadicky. Když už tak, tak trajektem ze Sicílie. Počítejte 2 osoby s osobním autem se zpáteční lístkem od 240 € (www.directferries.cz), řada turistů také připlouvá k Maltě na velkých výletních zaoceánských lodích.

V současné době je nejčastěji pro cesty na Maltu využívána letecká doprava. Z Prahy létá přímý spoj, který provozuje AIR Malta. Zpáteční letenka se dá sehnat i pod tři tisíce, ale i nad pět tisíc korun. Záleží na době a včasnosti nákupu. Doba letu cca 2,5 hodiny.
Aktuální (druhá polovina září) opatření proti šíření Covidu jsou taková, že volný průchod na území Malty mají jen ti, co mají 14 dní po kompletním očkování. Jsou tam nějaké výjimky. Ti, co se do očkování nebo podmínek nevejdou, musejí do předem určeného hotelu na 14denní izolaci, kde se platí 100 € na osobu/den. Takže bez očkování to raději ani nezkoušejte. Tento článek vychází v říjnu, kdy je ještě velmi dobré počasí pro „letní“ dovolenou na Maltě. Teploty sice už většinou neatakují třicítky, ale bývá vyrovnané letní počasí s prohřátou mořskou vodou a menším turistickým ruchem.

 

Pobyt na Maltě

Samozřejmě záleží na tom, co chcete vidět, zda památky, nebo jsou vaším cílem spíše přírodní krásy, pobřeží, moře.

Malťané jsou vesměs velmi věřící a tomu odpovídá i množství kostelů a chrámů po celé Maltě a Gozu. Za prohlédnutí stojí staré jádro hlavního města Valletta a také přes zátoku oblast tzv. tří měst s návštěvou pevnosti St. Angelo, historickou expozicí a krásnými výhledy na Vallettu a přístav Grand Harbour.

Dalším opravdu úžasným místem je historické město Mdina téměř v centru ostrova. Původní hlavní město ostrova stojící na nejvyšším bodě ostrova s bezpečnou vzdáleností od moře se známky osídlení sahajících až do 4 tis. let př. n. l. Na jihozápadě ostrova pak najdete celou oblast pozůstatků tisíciletých chrámů a Hypogeum – podzemní komplex zapsaný na seznamu UNESCO. Ale také spojený s několika záhadami, které si raději nečtěte, pokud si ho budete chtít prohlédnout.

Malta, Gozo a Comino nabízí mnoho rozličných krásných i zajímavých míst ke koupání. Nejaktraktivnější je Modrá laguna u ostrova Comino. Ta však v sezoně připomíná spíše veřejné koupaliště. Ale pokud si přivstanete, tak i v tomto období se toto místo dá chvíli užít v kráse a tichosti. Na Comino se dostanete ze severního cípu maltského ostrova, odkud vyplouvají i pravidelné trajekty na Gozo. Připravte si na zpáteční lístek na Comino 12 až 15 € (www.cominoferries.com). Loď vás přiveze přímo k Modré laguně. Když už budete na Cominu, určitě nezůstávejte jen u laguny, ale podívejte se i na další krásná místa ke koupání na oba směry od laguny. Místa jsou hojně využívána i k potápění a šnorchlování.
Další krásná místa najdete na ostrově Gozo. Samotný ostrov je jako by opakem Malty. Zatímco maltský přehuštěný ostrov je jakoby uspěchaný, na Gozu je život poklidný, působí až ospale. Je zde opravdu příjemná atmosféra a krásné pláže. Donedávna zde byla i turistická chlouba – Azurové okno v zátoce Dwejra. Krásný skalnatý útvar se ale v roce 2017 zhroutil do moře. Přesto je i toto místo stále hojně navštěvováno. Na Gozu najdete jak skalnatá místa na koupání, tak také krásnou písčitou pláž Ramla Bay. Pokud se na Maltě zaměříte na klid a relaxaci, rozhodně bych volil ostrov Gozo. Mezi Maltou a Gozo jezdí pravidelně trajekt. Platí se vždy jen při cestě z Gozo na Maltu (www.gozochannel.com).
I na hlavním maltském ostrově najdete mnoho míst k pěknému koupání a potápění. Golden bay je písčitá pláž v severní části ostrova na jeho západní straně. Jen kousek dál na sever se můžete koupat v zátoce s vesnicí Pepka námořníka (Popeye Village), která byla původně vytvořena pro natáčení filmu a nyní se stala turistickou atrakcí. A až na samém severním konci ostrova najdete Paradise Bay, písčitou pláž mezi skalami s restauračním zázemím. Na jižní straně hlavního ostrova určitě navštivte krásné skalnaté přírodní koupaliště Ghar Lapsi s nádherně průzračnou vodou. Jen o málo kilometrů jižněji na stejném západním pobřeží uvidíte Blue Grotto, snad nejhezčí skalní okno na Maltě a také soustavu jeskyň, kterou si můžete na lodičkách prohlédnout z mořské strany. Lodičky vyjíždí z blízké zátoky, ve které je pěkné koupání a také zde působí řada potápěčských kurzů, jejichž součástí je i ponor k blízkému potopenému lodnímu vraku. Určitě nevynechte ani přírodní koupaliště na jižní straně ostrova St. Peter’s Pool.

Pokud jste na Maltě ještě nebyli, určitě stojí za návštěvu, i v této covidové době je bezpečně přístupná.

 

Autor:

Petr Šmíd, smid@magazinoko.cz