Hejtmanka přijala na krajském úřadě premiéra

Poprvé od svého zvolení hejtmankou Plzeňského kraje v listopadu loňského roku přijala hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová na krajském úřadě premiéra Andreje Babiše. Předmětem setkání byly především investice Plzeňského kraje do zdravotnictví a dopravy.

V oblasti zdravotnictví má Plzeňský kraj připravené dva velké investiční projekty. Připravuje stavbu nového pavilonu Klatovské nemocnice. Stavět by se mělo začít do čtyř let. Brzy v Klatovské nemocnici také začne výstavba oddělení dialýzy a nového urgentního příjmu. Druhým projektem je stavba nového zdravotnického komplexu v Plané u Mariánských lázní, kde by měla sídlit poliklinika, nemocnice a záchranná služba.

„Dostupná a kvalitní zdravotní péče pro naše obyvatele je pro mě jasnou prioritou. Máme už připravený projekt dostavby Klatovské nemocnice. Nové pracoviště dialýzy už dokonce čeká na vydání stavebního povolení. Na výstavbu úplně nové nemocnice a polikliniky v Plané u Mariánských lázní máme vypracovanou studii. Můj cíl je, aby lidé, zejména z Tachovska, už brzy nemuseli za kvalitní zdravotní péčí nikam dojíždět. Zdravotní péče v okresních nemocnicích zajistí menší zatížení Fakultní nemocnici v Plzni a to je další přidaná hodnota nemocnice v Plané. Připravujme také financování těchto velkých projektů z více zdrojů, včetně dotací z EU,“ shrnuje hlavní obsah setkání hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Tématem bylo také urychlení modernizace železniční trati Praha – Mnichov, kde 4. srpna letošního roku došlo k tragické srážce dvou vlaků, která si vyžádala tři lidské životy.

„Jde o hlavní tah z Německa přes Domažlice a Plzeň do Prahy, přes který jezdí téměř veškerá mezinárodní vlaková doprava. Chceme, aby výstavba trati, která bude odpovídat moderním evropským normám, zejména těm bezpečnostním, začala dřív než v roce 2025, jak bylo původně v plánu,“ říká hejtmanka Mauritzová.

Návštěvou na krajském úřadě premiér zahájil cestu po Plzeňském kraji. Z úřadu jej doprovodila hejtmanka Ilona Mauritzová do Fakultní nemocnice Plzeň. „Komplexní spolupráce s plzeňskou Fakultní nemocnicí se v době jarní epidemie ukázala jako zásadní a díky ní jsme zatížení všech zařízení v kraji zvládli,“ uvedla hejtmanka Mauritzová.


Zdroj:

Bc. Eva Mertlová

tisková mluvčí

www.plzensky-kraj.cz