Jak ochránit pokožku proti slunci?

Léto je v plném proudu a naše pokožka je odhalena a vystavena slunci často několik hodin. Jak se o ni správně postarat a jaká pravidla dodržet, aby do ní nepronikalo škodlivé UV záření? Přinášíme užitečné tipy, které využijete nejen na cestách k moři či do hor, ale i pokud zůstáváte ve městě.

Ilustrační foto


1. Opalovací krém je základZákladní výbavou pro ochranu proti slunci je kvalitní opalovací krém, jehož hodnota ochranného faktoru SPF by měla být minimálně 30. Číslo ochranného faktoru (SPF) přitom značí poměr času, jak dlouho je kůže chráněná před vlivem slunce. Důležité je zde znát také číslo fototypu pokožky. Při celodenním pobytu na slunci je pak vhodné se mazat opakovaně. Aby ochrana byla maximální, je velmi důležité nanést na pokožku krém alespoň 20 minut před vystavením se slunečním paprskům a před obléknutím. Vyhnete se tak tomu, že některé partie proti slunci chráněny nebudou. A důležité pro ženy: krém proti slunci je vhodné nanést i pod make-up, v případě, že vás make-up neobsahuje ochranný faktor, aby byla pokožka dobře chráněna před sluncem a netvořily se na ní předčasně vrásky.

2. Chraňte se i zevnitřNa trhu je mnoho potravinových doplňků, které jsou určené pro ochranu pokožky proti slunci. Jde zejména o přípravky obsahující Vitamín E, Vitamín C a beta karoten. Beta karoten je přírodní antioxidant, zamezuje působení volných radikálů a pomáhá zpomalovat proces stárnutí. Účinně tak ochrání pokožku před negativními vlivy opalování. Jako potravinový doplněk je beta karoten vhodné začít užívat minimálně 3 týdny před plánovanou dovolenou.

3. Nepodceňujte oblast očíNezapomínejte, že je velmi důležité nanést ochranný krém proti slunci také na citlivou oblast kolem očí. Přestože používáte sluneční brýle, paprsky se pod ně ze stran dostanou a tenká kůže v této oblasti potřebuje speciální péči. Vhodné je také nepodcenit výběr slunečních brýlí a obrátit se na profesionály. V oční optice zaručeně koupíte kvalitní brýle s odpovídajícím UV filtrem, které oči ochrání. Výběr brýlí totiž nezávisí pouze na tmavosti či zbarvení skel. „Tmavost skla vypovídá pouze o jeho propustnosti pro viditelné světlo, které vnímáme. UV záření ale nevnímáme a je oku neviditelné,“ říká Jakub Brandalík z Lightway. Tedy čím tmavší je sklo, tím více se nám rozšiřují zorničky a dostává se nám do očí více škodlivého záření. Důležité je proto při výběru brýlí volit dostatečnou ochranu se 100% UV filtrem.