Očkování bez registrace

Plzeňský kraj spouští očkování bez registrace

Plzeňský kraj spouští pro zájemce o očkování možnost nechat se očkovat první dávkou ve vybraných očkovacích centrech bez předchozí registrace.

Celkem půjde v Plzeňském kraji o 8 očkovacích míst, kde bude možnost aplikace vakcíny v pátek 23. a 30. 7. 2021 v čase 8-13hodin. Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni pak přidává sobotu 24. 7. 2021 ve stejném časovém rozsahu.

Nárůst nově diagnostikovaných nemocných v Plzeňském kraji pokračuje v řádech desítek případů denně. Plzeňský kraj proto ve svých očkovacích centrech zpřístupní očkování široké veřejnosti bez nutnosti předchozí registrace. „Rozhodli jsme se zpřístupnit očkování všem, kteří z časových či jiných důvodů nechtějí čekat na rezervaci v centru. Zároveň jsme zvolili stávající očkovací centra proto, abychom dodrželi vhodné podmínky k uskladnění vakcín a zachovali komfort pro očkované i zdravotnický personál,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová a dodává: „Zvolili jsme zatím dva termíny očkování bez registrace, abychom zásadním způsobem nenarušili stávající systém očkování v centrech, a podle zájmu veřejnosti budeme pokračovat v srpnu.“

Očkovací centra bez registrace

V pátek 23. 7. a 30. 7. v čase 8-13 hod budou očkovat centra:EUC klinika Plzeň, nemocnice Privamed, Zdravotní ústav Plzeň, VOČM v Plzni, Domažlická nemocnice, Stod (kulturní dům), LDN sv. Anna v Plané, Sušická nemocnice

VOČM v Plzni přidává sobotu 24. 7. v čase 8-13 hod.

Klatovy (kulturní dům) očkují bez registrace pouze v pátek 30. 7.

Očkování bez registrace bude možné pouze pro dospělé od 18 let. Děti 12+ musí být s ohledem na dodržení daných podmínek (přítomnost zákonného zástupce, pediatra a sestry) registrovány do očkovacích center pro ně určených. Cizinci, kteří jsou samoplátci, mohou být v současné době očkováni pouze ve FN Plzeň.

Očkování bez registrace bude možné pouze první dávkou. Termín druhé dávky, který už bude 21 dní, dostane každý zájemce o očkování vygenerovaný systémem. Nebude tedy možnost nechat si ve vyhrazeném čase pro neregistrovanéaplikovat pouze druhou dávku. Tu musí každý absolvovat tam, kde mu byla aplikována dávka první.

Očkování bez registrace v obcích s nízkou proočkovaností

V řadě menších a odlehlých obcí v kraji nejsou obyvatelé dostatečně proočkováni. Jde především o nejvíce zasažené regiony, kde mnozí obyvatelé onemocnění covid-19 prodělali, končí jim ochranná doba po nemoci a mají zájem o očkování. Plzeňský kraj ve spolupráci s očkovacími centry bude prostřednictvím mobilních týmů nebo vyhrazeného času v očkovacím centru obyvatelům těchto obcí očkování umožňovat. V okresech Tachovska a Plzně-severu již očkovací centrum EUC kliniky Plzeň oslovilo starosty dotčených obcí a společně plánují doočkování obyvatel. Již v příštím týdnu bude mobilní očkovací tým do těchto okresů vyjíždět. „Společně s mobilním týmem EUC kliniky jsme schopni realizovat v konkrétní domluvený čas a den proočkování v obcích bez nutnosti registrace. Je pro nás důležité, aby lidé věděli, že uděláme maximum pro to, aby očkování bylo přístupné všem, kteří o něj mají zájem,“ vysvětluje hejtmanka Ilona Mauritzová.

Stav očkování v Plzeňském kraji

K dnešnímu dni bylo celkem vyočkováno 496 902 dávek. Alespoň první dávkou bylo očkováno 286 692 osob, z toho 216 044 z nich má už očkování ukončené druhou dávkou. I nadále převažuje podávání vakcíny Comirnaty (Pfizer

Zdroj: TZ PLZ kraje