Komunitní sázení stromů na Božím Daru

Je jich něco přes 230. Bydlí trvale 1000 metrů nad mořem v Krušných horách. Mají své horské městečko a krušnohorskou přírodu opravdu rádi. To všechno spojilo více než 40 božídarských rodin po tři dny v posledním květnovém týdnu. Společně vysadily více než čtyřicítku stromů ve své obci. 

Ing. Karel Picura, lesní správce Městských lesů Boží Dar, říká: „Myšlenka společného komunitního sázení nebyla pro nás úplně nová. V minulosti už zasadily božídarské děti tzv. Lesní bránu. Teď bylo naším cílem zapojit celé rodiny. Díky programu „Sázíme budoucnost“, který vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí, jsme mohli pořídit 43 stromů pro výsadbu v intravilánu města Boží Dar. Při jejich výběru jsme museli zohlednit naše klimatické podmínky a podloží, takže jsme vysazovali jeřáby, javory, lípy, břízy a jilmy.

Jak celá akce probíhala, popsala jedna z božídarských rodin:„ Nejdříve jsme dostali základní informace emailem. V online rezervačním systému jsme si náš strom s přesným číslem a lokací vybrali. Náš byl na náměstí. Další rodiny sázely například u kostela svaté Anny a na dalších třech místech.“

V úterý 26.května všechny stromy dorazily na Boží Dar. Od středy do pátku jste mohli na Božím Daru vidět božídarské rodiny při sázení. A co bylo nejtěžší? Krumpáčem a lopatou v  kamenité půdě udělat našemu stromu dostatečný prostor pro zakořenění, ani manipulace s cca 60ti kilogramovým stromem nebyla zrovna jednoduchá. “ 

Na Božím Daru se do této akce zapojily malé i velké rodiny, mladší i starší sázeli stromy společně – a zasazeny jsou dokonce i “třígenerační” stromy.

Božídarští věří, že díky péči o každý jednotlivý rodinný strom bude jejich horské městečko zase o trochu zelenější a že jejich stromy zde budou růst i pro jejich děti a vnoučata. 


Zdroj:

Město Boží Dar

bozidar@bozidar.eu