Vánoce s omezeným rozpočtem

Dobrý den, v říjnu jsem přišla kvůli koronakrizi o práci. Mám tři děti – nejstaršímu je 14 let, mladším 9 a 5 let. Manžel sice pracuje, ale ztráta mého příjmu je dost znát. No a blíží se Vánoce, nechci děti ochudit o dárky, ale nevím, jak jim vysvětlit, že nedostanou úplně vše. Nevím, jestli si nemám třeba peníze na dárky půjčit? Můžete mi poradit?

ilustrační foto

Dobrý den, opravdu nejste v lehké situaci. Momentálně krize doléhá v různých ohledech na všechny, ale věřte, že to nebude trvat věčně. Určitě nedoporučuji si na dárky půjčovat. Nejen proto, že to situaci v žádném směru nevyřeší, ale naopak zhorší. Musíte myslet také do budoucna, nikdo neví, jak se bude situace vyvíjet v příštím roce. Finanční rezervy se mohou opravdu rychle vyčerpat, a pokud nemáte jistotu příjmu, kvůli půjčkám se dostanete mrknutím oka do dluhové pasti. S dětmi si určitě v klidu promluvte. S nejstarším už můžete hovořit na rovinu, určitě vaši situaci pochopí. U mladších doporučuji zvolit nějaký přijatelný kompromis. Zeptejte se jich, jaké dárky by si přály ze všeho nejvíce a zkuste najít nějakou levnější alternativu. Pro děti je důležité množství dárků, proto nakupte více levnějších věcí, které se vejdou do vašeho rozpočtu. Uvidíte, že u stromečku zklamané nebudou.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak zvládnout Vánoce s omezeným rozpočtem

Proč lidé utrácejí na Vánoce tolik peněz? Kvůli obavám ze sociálního srovnávání, určitému společenskému statusu anebo prostě jen ze zvyku. Někteří jsou kvůli strachu z toho, že by je okolí označilo za chudáky, schopni se kvůli Vánocům zadlužit – a ne málo. Jenže půjčky vaši finanční situaci nevylepší, v konečném důsledku vedou spíš k naprosté likvidaci jedince. Zejména pokud nemáte práci a dostatečné příjmy.

Proto se zkuste nadechnout a oprostit se od komerčního pojetí Vánoc. Netrapte se kvůli vaší zhoršené finanční situaci, stát se to může každému. Svolejte co nejdříve rodinnou radu a domluvte se, že letos si dáte pod stromeček jen symbolické dárky. Pokud máte malé děti, zkuste jim vhodným způsobem vysvětlit, že letos jim Ježíšek nemůže donést vysněné lego za tři tisíce. A aby se necítily ochuzené, zkuste nahradit kvalitu kvantitou – děti totiž často počítají, kolik dárků pod stromečkem dostaly. Dá se pořídit spousta dárků s velmi přijatelnou pořizovací cenou.

Partnerovi, rodičům, tchyni i kamarádkám určitě udělají radost dárky ve stylu „urob si sám“. Vsaďte na domácí poukazy! Uvidíte, že partner ocení poukaz na domácí masáž, maminka voucher na jarní úklid. Fantazii se meze nekladou, určitě přijdete na něco, co obdarovaného zprostí nepříjemných povinností.

Nezapomínejte také na sebe. Všechen ten shon a stres hoďte na chvíli za hlavu a dopřejte si nějakou formu relaxace. A pokud o nadcházejících Vánocích musíte neustále přemýšlet, zkuste se na ně dívat jinak. Když se naučíte slavit je jinak než penězi, nejen že ušetříte, ale i vyděláte. Protože chvíle s rodinou, pohodu a štěstí si za peníze koupit nemůžete.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz