Santorini – opravdu pěkný kus kamene

V jednom z vydání jsme se v našem článku Kam na výlet podívali do Athén. Na závěr jsem uvedl, že z Atén jsem se trajektem vypravil na jeden z nejkrásnějších řeckých ostrovů, na Santorini. A o tom by měl být také tento článek. Ano, to je to místo s krásnými bílo-modrými stavbami, jejichž obrázky jsou na mnoha řeckých potravinách a patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům Evropy.

I když u nás se převážně shledáte s názvem Santorini, v Řecku se běžně používá název Théra (někdy psáno Thira), což vychází ze staré řecké báje. A hlavně toto jméno patří hlavnímu, největšímu ostrovu tohoto malého souostroví.

 

— O SANTORINI —

Santorini se nachází v Egejském moři a patří ke Kykladským ostrovům, kterých je nejjižnější částí. Dále na jih pak sousedí s Krétou, se kterou ho spojuje i dávná historie. Ostrov je vulkanického původu. Mezi historiky se někdy hovoří o tom, že by právě Santorini mohl být tou bájnou Atlantidou, o které psal Platón. Byl totiž osídlen Minójci někdy mezi rokem 2000 a 1600 před naším letopočtem. Jednalo se o velmi vyspělou a bohatou společnost. Její existence byla ale ukončena velkou vulkanickou explozí, která proměnila dříve kruhový ostrov do dnešní podoby. Tato velká přírodní katastrofa nám ale zanechala svědectví o vyspělé minójské společnosti v podobě lávou zakonzervovaného města Akrotiri, které postihl podobný osud jako italské Pompeje. Později, asi v devátém století př. n. l., osídlili ostrov Kallisté, kteří na nejvyšší hoře postavili město Théra a ve 3. století př. n. l. se do městského přístavu přestěhovala ptolemaiovská válečná flotila pro celé Egejské moře. Od té doby se ostrov, ať již byl pod nadvládou Řeků, Římanů, Benátčanů či Turků, právě díky své výhodné strategické poloze těšil svým přístavem přízni loďstva. Ostrov se po podpisu Konstantinopolské smlouvy stal od roku 1832 součástí nezávislého Řeckého království. Život na Santorini byl po celou dobu ovlivňován vulkanickou činností, jelikož leží v seismicky velmi aktivní oblasti, kde se jedna tektonická deska podsouvá pod druhou. To se znovu projevilo v poměrně nedávné době. V roce 1956 došlo na ostrově k silnému zemětřesení a následnému výbuchu sopky. Tato katastrofa zničila téměř všechny budovy a narušila místní infrastrukturu. Mnoho lidí při této katastrofě přišlo o život. Další obyvatelstvo se rozhodlo ostrov opustit, což vedlo k velkému úpadku. „Na nohy“ ho nakonec postavil až turismus a vinařství, kterému se na vulkanické půdě velice daří.

— DOPRAVA —

Na ostrov se můžete dostat dvěma způsoby, a to námořní nebo leteckou dopravou. Jak už jsem na samém začátku uvedl, já jsem se rozhodl pro námořní dopravu po několikadenním pobytu v Athénách. Pokud byste tento způsob dopravy chtěli absolvovat bez pobytu v Athénách, tak můžete pohodlně přejet metrem z Athénského letiště do přístavu v Pireas a tam se nalodit na některý z trajektů. Cesta klasickým trajektem je levnější, ale trvá cca 8 hodin, oproti rychlostním trajektovým člunům, které jsou sice dražší (56,50 € – jednosměrná v sezóně), ale zvládnou stejnou cestu i se dvěma zastávkami na dalších řeckých ostrovech za téměř polovinu času. Lodní lístky můžete vyhledat na stránkách www.letsferry.gr, nebo třeba jako já přímo na webu jednoho z dopravců www.seajets.gr.

Dalším způsobem je tedy letecká doprava, kterou jsem použil při odjezdu. Asi Vás přinejmenším překvapí letiště. To je totiž mimo sezonu používáno především jako vnitrostátní a zřejmě s velmi malým provozem. V letní sezóně se jako kouzelným proutkem promění toto malé letiště, s letištní halou odpovídající provinčnímu malému autobusovému nádraží, na mezinárodní letiště, a tak není nic vzácného, když fronty cestujících končí až na ulici před dveřmi letiště. Dveře odletových bran (GATE) pak vypadají jako kabinky na převlékání v obchodním domě. Ale i tak to jako ostatní turisté dobře zvládnete, jen na to buďte trochu psychicky připraveni. Co se týká letů, tak přímý let jsem z Prahy nenašel. Může se ale zejména v letní sezóně stát, že bude vypraven nějaký neobsazený charterový let, do které se můžete dostat. U klasických letů je třeba počítat s cenou za zpáteční letenku od 6 do 11 tisíc v letní sezóně. Asi nejkratší dobu letu zajišťuje řecký dopravce Aegean s mezipřistáním v Athénách.

Místní hromadnou dopravu zajišťují autobusy s uzlovým nádražím v hlavním městě Fira. Ceny za jednotlivé trasy z Fira jsou od 1,80 do 2,50 €. Trasy a jízdní řády najdete zde: www.santorinisecrets.com/santorini-bus-schedule. Opravdu výjimečný zážitek je přeprava autobusem po skalní silnici plné stojících aut včetně kamionů z přístavu do hlavního města. Samozřejmě můžete použít také taxi a velmi populární jsou na Santorini půjčovny skútrů a čtyřkolek, na kterých si asi nejpohodlněji můžete prohlédnout celý ostrov. Na půjčovny narazíte doslova na každém kroku a ceny půjčovného jsou velmi přijatelné.

 

— UBYTOVÁNÍ —

Po příjezdu, při pohledu na davy turistů, ať už na letišti nebo v přístavu, Vám připadá, že už tady nezbyde místo kam složit hlavu. Ale lidé se i na takto malém ostrově nějak po něm „rozutečou“ a tak i na poslední chvíli (3 dny před cestou) jsem našel na stránkách rezervačního portálu hotelů pěkné ubytování, přímo na pláži za velmi nízkou cenu včetně snídaně. Je pěkné, že značná část hotelů udržuje architektonickou kulturu tolik na tomto místě obdivovanou.

 

— CO VIDĚT —

Jelikož převážná část turistů jezdí na Santorini za odpočinkem a koupáním v moři, začnu plážemi. Většina těch nejhezčích se nachází v Jižní a Jihovýchodní části. Stejně jako celý ostrov i pláže jsou ovlivněny vulkanickou činností a tak tu najdeme vyhlášenou Černou s jemným černým pískem, o něco hůře přístupnou, zato vzhledově fascinující Rudou a Bílou pláž. Na Santorini určitě nebudete litovat, pokud kromě pláže nejblíže Vašeho ubytování navštívíte i tato zajímavá místa vhodná nejen pro odpočinek, ale také pro krásná selfie.

V této oblasti najdete i fascinující starověké město Akrotiri, které kousek po kousku archeologové od roku 1967 vyhrabávají ze sopečného popela ve velmi zachovalém stavu. Zde můžete na vlastní oči vidět vyspělost Minójské společnosti. O jak vzácné naleziště se jedná, dokládá i skutečnost, že nad celým městem byla vybudována hala, aby nedocházelo k poškozování naleziště povětrnostními podmínkami.

Na jihovýchodním pobřeží se nad černou pláží tyčí nejvyšší vrchol Santorini, hora Profitis Ilias s klášterem sv. Eliáše s krásným výhledem téměř na celý ostrov.

Jen o něco severněji na stejné hoře najdete zbytky již zmiňovaného kdysi hlavního starověkého města Thera. K tomu se dostanete z města Kamari, populárního letoviska, které nově vzniklo po zemětřesení v roce 1956 na místě kdysi slavného therskeho přístaviště.

Mezi další vyvýšená místa s krásným výhledem a zajímavou stavbou patří Maják Akrotiri na jižním cípu ostrova. I když vnitřek nejhezčího majáku v oblasti není přístupný, stojí za prohlídku okolí s krásným výhledem na moře, zejména při západu slunce.

Velkým turistickým lákadlem na Santorini jsou města, resp. vesnice s nezaměnitelnou bílo-modrou architekturou, zejména na západě, jakoby nalepená na skalních stěnách nad mořem, protkána chodníky se schody, na kterých se někdy budete cítit jako v bludišti.

Na samotném severním cípu hlavního ostrova nevynechejte návštěvu vesnice Oia, která se před západem slunce zaplní turisty čekajícími na jeden z nejkrásnějších pohledů na západ slunce. Kromě toho zde můžete vidět ruiny starého Byzantského hradu.

Stejně tak i hlavní město Fira s tradiční architekturou je „přilepeno“ na stěnu sopečného kráteru. V hlavním městě se nachází známé archeologické muzeum, které opatruje vykopávky ze Santorini a je zde i námořnické muzeum. Z města vedou po skalním útesu schody k malému přístavu, odkud vyplouvají lodě na přilehlé menší ostrovy. Pokud se po schodech bude chtít vrátit zpět do města, můžete těchto přibližně 600 schodů kromě pěšího výšlapu také absolvovat na hřbetu osla, nebo se nechat vyvézt zpět do města lanovkou, já zvolil lanovku (6 €).

Za návštěvu stojí i vnitrozemní vesnice Pyrgos. Vesnice postavená na svahu, na jehož vrcholu jsou zbytky benátského hradu, odkud je krásný výhled. U vrcholu nad vesnicí stojí nejkrásnější kostely ostrova. Jejich fotografie patří k těm nejčastějším, které ze Santorini na různých propagačních letácích či katalozích cestovních kanceláří můžete najít.

Na to, jak je Santorini malý ostrov, resp. souostroví, je zde velké množství památek, zajímavých míst a aktivit. Zprvu jsem myslel, že se jedná jen o místo přeceňované cestovními kancelářemi, ale v tomto případě tomu tak není a pokud jste Santorini ještě neviděli, tak neváhejte, u tohoto místa nikdy nevíte, jak bude vypadat za 50 let.