Již tento pátek začíná na DAFilms Juniorfest ONLINE

Juniorfest nabízí filmy online a z pohodlí domova.

Až do 12. listopadu mohli nejen nejmladší příznivci festivalu Juniorfest sledovat přímé přenosy ze speciálně zřízeného studia. V rámci nich se mohli naučit, jak natočit vlastní film pouze s použitím mobilu, zhlédnout rozhovory s osobnostmi českého filmového prostředí nebo hudební vystoupení dua Dubnička-Lahoda. Pokud však nadále hledáte tu pravou filmovou atmosféru a kurátorský výběr těch nejlepších snímků, pak navštivte od 13. do 22. listopadu www.dafilms.cz, kde si pro vás Juniorfest připravil pokračování! Naleznete zde to nejlepší, co současná audiovizuální produkce pro děti a mládež nabízí.

 

Aktuální situace organizátorům Juniorfestu neumožnila uspořádat festival ve formátu, na jaký jsou návštěvníci od roku 2008 zvyklí. Jeho pořadatelé však většinu připravovaných aktivit překlenuli do online prostředí. V minulém týdnu tak mohli diváci sledovat živé přenosy, které hostily například režiséra Karla Janáka. Ten ve studiu představil hit letošních Vánoc, pohádku O vánoční hvězdě. Dalším hostem byl Pavel Michalík s jeho dokumentem Offline o čtyřech teenagerech, kteří se na týden rozhodnou žít bez internetu. Dvě stage, dětští moderátoři na straně jedné a profesionálové v zastoupení moderátorů Rádia Junior, ale například i Matyáše Valenty či Naomi Adachi na straně druhé, během týdne uvítali nejen výše zmiňované osobnosti, ale i mnohé další, včetně praktických workshopů a zábavných pořadů. Nechyběly ani filmové projekce; diváci mohli sledovat jednotlivé díly animovaného seriálu Kosmix nebo novinku Mlsné medvědí příběhy.

Zástupci Juniorfestu však nechtěli své příznivce ochudit ani o filmovou atmosféru. Proto na živé přenosy od 13. listopadu navazuje nabídka filmových projekcí online, a to ve spolupráci s VOD platformou DAFilms. O online festivalu  hovoříme v rámci festivalového týmu od podzimu loňského roku. Již několik let usilujeme o to, aby v České republice vznikla VOD platforma, která nabídne dětem, teenagerům, ale i jejich rodičům atraktivní filmy, které nenabízejí jen odreagování, ale i poučení. Současnou nepříznivou situaci jsme vzali jako určitou příležitost dokázat, že i festival, jako je Juniorfest, může mít ambici být událostí s celorepublikovou působností”, sdělila v jednom z rozhovorů ředitelka Juniorfestu Judita Soukupová. I pro DAFilm budou projekce dětských filmů v online prostoru v tomto množství pilotní. “Již dlouhodobě nám v českém online prostoru chybí místo, kde by mohli rodiče najít pečlivě vybrané filmy pro děti a mládež, proto jsme rádi, že nyní takový výběr můžeme uvést právě ve spolupráci s Juniorfestem. Od počátku roku jsme do programu zařadili několik filmů pro mladší diváky a rozhodně tyto filmy hodláme ve větší míře uvádět i do budoucna”, uvedla Diana Tabakov, výkonná ředitelka DAFilms.

 

V nabídce je přichystána dvacítka atraktivních snímků nejen z uplynulých let Juniorfestu, ale i vybrané filmy, které měly být uvedeny v rámci letošního festivalového ročníku. “Já osobně mám ráda snímek Binti, neboť děti velmi citlivě seznamuje s aktuální a závažnou problematikou migrantství. Neškatulkuje, ale vypráví skrze barvy, humor, laskavost, optimismus, přátelství a s velkou dávkou empatie”, doporučuje Judita Soukupová. “Binti je dvanáctiletá africká dívka, která žije se svým otcem v Belgii. Přes veškeré nástrany nelehkého života přistěhovalců je Binti veselá a jejím největším snem je stát se uznávanou vloggerkou, dodává ředitelka festivalu k ději snímku. Doporučení na filmy, které rozhodně stojí za zhlédnutí, poskytla nejen ona, ale i další členové realizačního týmu. Svůj tip sdělil i herec a koordinátor programového oddělení Matyáš Valenta: “Moje doporučení je pro starší diváky. Film Naivní mladé srdce vypráví příběh mladého páru, který se ocitne v těžké situaci, když hlavní hrdinka Kiira otěhotní. I přes to, že ani jeden nemá ponětí, co je čeká, rozhodnou se dítě si nechat. Znamená to pro ně, že musí dospět dřív, než se dítě narodí.” A taktéž asistent programu Jakub Kos: „Já bych chtěl doporučit norský film Psychobitch, který jsme uvedli loni a od té doby jsem jej viděl ještě třikrát. Sleduje dvojici naprosto odlišných puberťáků, kteří se spolu musí učit do školy. Citlivý a pozoruhodný snímek, který si pustím rád znovu.”

Letošní ročník je přelomový. Z festivalu, který se dvanáct let odehrával v pěti městech Plzeňského kraje, se stává festival s celorepublikovým dosahem. Teď budeme netrpělivě čekat, zda naše nabídka v podobě filmů Juniorfest ONLINE diváky osloví. Věřím, že budeme úspěšní”, dodal ještě výkonný ředitel Michal Šašek. V nabídce DAFilms se však od 13. do 22. listopadu objeví i další zajímavé snímky. Pro mladé milovníky romantických zápletek je připravena projekce amerického filmu Max a já, fanoušci fotbalu ocení islandský snímek Falkoni a o létání vypráví film Na křídlech starého letounu, který se navíc veřejnosti a v online prostoru odprezentuje premiérově. Ani nejmenší diváci však nezůstali opomenuti, pro ty je přichystáno pásmo krátkých snímů ze Studia Bratři v triku, animovaný film Detektiv od vedle nebo rodinný film Modrý tygr od režiséra Petra Oukropce.

Snímky budou k dispozici na www.dafilms.cz, a taktéž se k nim lze dostat i přes www.juniorfest.cz, a to od pátku 13. listopadu do neděle 22. listopadu včetně. Cena za streamování jednoho snímku činí 49 Kč. Částku lze uhradit pouze online, a to buď bankovním převodem nebo platební kartou po zvolení konkrétního filmu.

 

Organizátoři lákají na online projekce i mateřské, základní a střední školy, pro které nabízí rozšíření probíhajících distančních výuk. Pro školy jsou k jednotlivým filmům připraveny lektorské úvody a profesionálně zpracované pracovní listy, které vznikly ve spolupráci se společností Free Cinema. „Pro pedagogy jsme připravili zvláštní balíček, kdy po zaplacení částky obdrží voucher s unikátním kódem a edukační materiály v PDF. Film si budou žáci moci následně pustit přes počítač, tablet, mobil či chytrou televizi”, dodal Michal Šašek.

Cena za promítání pro školní skupinu činí 500 Kč. Vybraný film lze objednat prostřednictvím formuláře na www.juniorfest.cz nebo emailu online@juniorfest.cz. V nabídce budou k dispozici filmy pro základní školy, střední školy i mateřské školy, které nenabízejí pouze odreagování, ale také poučení. Filmy pro diváky starší 12 let budou obsahovat české titulky, filmy pro mladší publikum budou dabované.


Zdroj:

Radka Šámalová,

PR a mediální servis,

juniorfest.cz