Již tento pátek 6.11. začíná Juniorfest

Festival Juniorfest nabídne živé přenosy každý den.

Již od tohoto pátku 6. listopadu až do čtvrtka 12. listopadu můžete sledovat živé přenosy ze speciálně zřízeného studia Juniorfest LIVE. Přenosy budou dostupné každý den od 16:00 do 18:00 hodin na www.juniorfest.cz.

 

Festivalové studio se dvěma stagemi a moderátory v zastoupení Matyáše Valenty, Naomi Adachi a mnohých dalších vznikne v plzeňském DEPO2015 a bude přenášet živá setkání        s osobnostmi dětského filmu. Nabídne i ojedinělé workshopy, soutěže, živý chat nebo zábavné programy, při kterých se diváci naučí tancovat. “Letošní ročník je přelomový. Z festivalu, který se dvanáct let odehrával v pěti městech Plzeňského kraje, se v letošním roce stává festival s celorepublikovým dosahem. Teď budeme netrpělivě čekat, zda naše nabídka v podobě živých přenosů diváky osloví. Věřím, že budeme úspěšní”, sdělil Michal Šašek, výkonný ředitel Juniorfestu. Festival se měl od 6. do 12. listopadu odehrávat v pěti městech Plzeňského kraje. Situace kolem pandemie viru covid-19 a související vládní restrikce však donutili organizátory přesunout jej kompletně do online prostoru a nabídnout jiný koncept, než na jaký byli návštěvníci od roku 2008 zvyklí.

 

Během živých přenosů nebudou chybět ani filmy. “Se zástupci České televize jsme vyjednali poskytnutí animovaného seriálu Kosmix. Hlavnímu hrdinovi, robůtku Kitovi, propůjčil hlas Vojta Kotek. Nejmenší diváci se mohou však těšit i na kreativní sérii Herní slabikář”, uvedla Barbora Kyas, programová ředitelka festivalu.

 

Kromě zmiňovaného Kosmixu nabídne Juniorfest LIVE také projekce zajímavých dokumentů. Nejprve Offline o čtyřech teenagerech, kteří si zkusili žít týden bez internetu, a následně youtubera Kovyho v pořadu Kovy řeší dějiny. Bezesporu největší zajímavostí bude uvedení Mlsných medvědích příběhů. “V rámci programu live studia se nám podařilo vyjednat uvedení animovaného filmu Mlsné medvědí příběhy. Pro festival, a zvláště v této době, je to skutečně úspěch a my jsme tvůrcům velice vděční za umožnění projekce, která v živém online formátu poběží možná dokonce premiérově”, sdělila ředitelka festivalu Judita Soukupová.

 

Studio dále uvede exkluzivní materiály k pohádce Princezna zakletá v čase, například úvodní písničku k filmu nazpívanou  Eliškou Křenkovou, která v pohádce zastupuje roli alchymistky Amélie. Úvodní píseň byla následně přezpívána jako filmový soundtrack zpěvačkou Terezou Maškovou. Přenosy přivítají i mnohé filmové osobnosti, například tvůrce pohádky Princezna zakletá v čase nebo tvůrce již zmiňovaných Mlsných medvědích příběhů.  Kromě nich však ve studiu vystoupí i duo Dubnička-Lahoda z Rádia Junior nebo zpěvák Vojta D., který složil český text ke klipu v rámci celosvětové kampaně #SayHi.

 

Přenosy v rámci live studia naleznete na www.juniorfest.cz, kde budou každý den dostupné, stejně tak jejich kompletní program.

Další programové tipy z live studia

 

Diváci se budou moci projít výstavou Trojhlas. Komentovaná prohlídka ukáže loutkový svět z trojice filmů Betonová džungle od Marie Urbánkové, Noctuelle od Martina Petrlíčka a Dcera od Dariy Kashcheevy. Právě snímek Dcera v loňském roce vyhrál na udílení Českých lvů Cenu Magnesia za nejlepší studentský film a v letošním roce byl nominován na cenu Oscar. Snímek, ač loutkový, sděluje divákovi silné téma vztahu otce a jeho dcery a hledání cesty jednoho k druhému.

 

Děti si budou moci vytvořit vlastní animovaný film s nástroji dostupnými doma. V úvodním dílu hned v pátek 6. listopadu se dozví, co vše k tomu potřebují a každý následující díl je postupně provede výrobou. Jako další si organizátoři připravili workhop na rozpohybování postavičky Pana Tau. Budete potřebovat jen dvě kolečka ze čtvrtky, lepidlo, tužku, fixy a provázek. Právě postavička Pana Tau se dočkala svého seriálového pokračování! Nový Pan Tau vystupuje v roli školního maskota a loutkového panáčka vybaveného magickou mocí. Zjevuje se studentům vždy, když hrozí nesnáze a snaží se jim pomáhat. Vetšinou to ale dopadá jinak, než by člověk očekával a dochází k roztomilým nedorozuměním. Hlavní roli nového Pana Tau ztvárnil britský stand-up komik a kouzelník Matt Edwards, jenž se gesty a emocemi přibližuje původnímu předobrazu oblíbené seriálové postavy. Na České televizi jej můžete sledovat od roku 2021, ovšem exkluzivně také od 13. listopadu na www.dafilms.cz v rámci navazujícího programu Juniorfestu.

 

Sledovat můžete i pravidelnou rubriku Na vlastní kůži, která v live studiu poběží každý den. Setkali jste se osobně s kyberšikanou? Pošlete do studia videozprávu nebo svou osobní výpověď, o kterou byste se chtěli s ostatními podělit.

 

Moderátoři vám během streamů prozradí i něco málo o štědrovečerním pohádkovém hitu letošních Vánoc. Podívejte se na exkluzivní ukázky z pohádky O vánoční hvězdě, která je plná hvězd, hereckých i skutečných.

 

Na závěr připomínáme, že navíc od 13. do 22. listopadu budou mít nejen mladí filmoví fanoušci možnost zhlédnout dvacet filmů v rámci konceptu Juniorfest ONLINE. Všechny snímky budou v tomto datu k dispozici na www.juniorfest.cz a www.dafilms.cz.

 


Zdroj:

Radka Šámalová,

PR a mediální servis,

juniorfest.cz