Malí strážníci přišli slavnostně zakončit zájmový kroužek na plzeňskou radnici

Malí strážníci přišli slavnostně zakončit zájmový kroužek na plzeňskou radnici.

V Obřadní síni plzeňské radnice se ve čtvrtek odpoledne sešli „Malí strážníci“. Konalo se zde slavnostní zakončení zájmového kroužku, který pro ně připravuje už čtvrtým rokem Městská policie Plzeň ve spolupráci se Střediskem volného času, dětí a mládeže RADOVÁNEK.

Kroužek je součástí projektu zaměřeného na bezpečnost a prevenci dětí. Slavnostního ceremoniálu, při němž byly děti pomyslně pasovány na malé strážníky, se zúčastnil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký a společně s nimi zástupce velitele Městské policie Plzeň Mgr. Marek Šilhan a ředitelka Střediska volného času Radovánek  Bc. Eva Tischlerová.

Během školního roku, kdy děti kroužek navštěvovaly, se naučily pomáhat ostatním, dále jak poskytnout první pomoc, co s nalezenou nebezpečnou věcí, například injekční stříkačkou, jak se správně chovat k nalezené munici nebo při zacházení se zábavní pyrotechnikou. Učily se být lepšími účastníky silničního provozu, vyvarovat se nástrahám internetu a spousty dalších zajímavých a užitečných věcí. Možnost měly zavítat rovněž mezi své velké kolegy na služebnách městské policie a navštívily pracoviště některých složek IZS.

„Velká gratulace vám holkám, klukům, strážníkům, našim malým strážníkům, velké poděkování vám rodičům, poděkování paní ředitelce, jejímu kolektivu, celému Radovánku a těším se na příští léta, že budeme v tomto úspěšném projektu pokračovat“, pronesl k přítomným radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

Na závěrečném slavnostním zakončení obdržel každý z účastníků absolventský list a drobné upomínkové předměty.

 

Strážníkům v Plzni se podařilo zadržet muže v policejních požadavcích.

Muž doplatil na místní a osobní znalost strážníků ze stanice Územně strážní služby.

Hlídka městské policie zajistila muže v odpoledních hodinách na náměstí Republiky. Neměl při kontrole u sebe doklady totožnosti, proto byl předveden na policejní oddělení. Tam se potvrdilo, že je 26letý muž pro policisty zájmovou osobou, veden byl v požadavcích PČR – OO Plzeň- Slovany. Z toho důvodu byl následně předán policistům k dalším úkonům.

 

Opilý cyklista ujížděl v Plzni před strážníky.

Naboural a skončil v péči záchranářů.

Městská policie zareagovala před půl jednou v noci na oznámení o muži s kolem malujícím fixem po lavičkách v parku v Šafaříkových sadech.  Na kole jedoucího muže se snažila zastavit hlídka se služebním vozem a zapnutým majákem, ale cyklista ujížděl dál.  Ani pěší hlídce, která byla poblíž a vstoupila mu do cesty, se nepodařilo ho zastavit. Strážníci na něj marně volali, ať zastaví, a dávali mu znamení, ale on nereagoval a pokusil se je objet. Jenže manévr mu zcela nevyšel. Když chtěl najet na chodník, smeklo se mu na obrubníku přední kolo a naboural do lampy veřejného osvětlení před ním. Jelikož neměl cyklistickou helmu, způsobil si nárazem krvácející tržnou ránu na hlavě a bicykl si poničil.  Hlídka mu okamžitě poskytla ošetření a přivolala záchranáře. Když se ho strážníci optali na důvod, proč před nimi ujížděl, řekl, že se lekl, neboť vypil pár piv a bál se případných problémů.

Jeho obavy se ukázaly jako opodstatněné. Při dechové zkoušce nadýchal 1,67 promile.  Na lavičce údajně jen telefonoval, nebylo možné blíže určit, zda nějakou z nich pomaloval. Jeho nerozumným jednáním se teď bude zabývat správní orgán.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
www.mpplzen.cz