Ektoparazité – malí velcí nepřátelé v kožichu

1. Sliny blech obsahují hapteny, které mohou u kočky nebo psa vyvolat alergickou reakci.
2. Blecha je mezihostitelem tasemnice psí (Dipylidium caninum). K nakažení dochází při pozření infikované blechy, nejčastěji při vykusování parazita ze srsti.
3. Bleší kousnutí vede k intenzivnímu svědění a úpornému drbání, které je pro jedince velmi obtěžující.
4. I jediná blecha dokáže zamořit celou domácnost včetně všech jejích členů.
5. Blechy jsou celoroční problém. Největší výskyt je právě v zimních měsících.
6. Masivní výskyt klíšťat může vést až k větší ztrátě krve a následnému oslabení organismu.
7. Klíšťata přenášejí velké množství onemocnění – virového, bakteriálního i parazitárního původu.
8. V místě zachycení klíštěte v kůži dochází vlivem jeho sekretů slinných žláz k podráždění a tvorbě uzlíků, jež mohou dlouhodobě přetrvávat.

Jak se blech a klíšťat zbavit?

Nejúčinějším a nejekonomičtějším způsobem je vždy prevence. Zbavit se všech parazitů z domova může být časově i finančně náročné. Na naší klinice máme pestrou škálu antiparazitárních prostředků, kterými můžete chránit své zvíře i svou domácnost. Cíleny jsou především na blechy, některá účinkují i na klíšťata a další ektoparazity nebo endoparazity.

Co Vám můžeme na naší klinice RPVET nabídnout?

1. Tablety s účinnou látkou spinosad nebo fluralaner. Blecha, která se nasaje, hyne již několik hodin od podání. Doporučuje se podávat tabletu společně s krmivem. Doba účinnosti je jeden měsíc. Některé tablety účinkují i na klíšťata a působí až tři měsíce.
2. Spot-on. Máme dva typy. První má široké spektrum a působí jak na blechy, tak i vnitřní parazity. Nemá ale efekt na klíšťata. Druhý má repelentní účinek. Odpuzuje blechy, klíšťata i komáry. Doba účinnosti obou typů je jeden měsíc.
3. Obojek. Na naší klinice máme širokou škálu obojků, jejichž doba účinnosti se pohybuje dle typu od 5–8 měsíců. Účinkují proti blechám i klíšťatům. Pokud Váš pes miluje vodu, není potíž u nás sehnat i obojek, se kterým se může vesele koupat. Kočičí obojky jsou opatřeny pojistkou, která se v případě zachycení uvolní, a zabrání udušení.
4. Šampony / pěny / postřiky. Mají velmi slabý preventivní účinek proti blechám i klíšťatům. Účinkují pouze na jedince přítomné v kožichu, tudíž na parazity přítomné v danou chvíli mimo hostitele neúčinkují. Vhodné jsou jako doplněk nebo první pomoc v případě velkého napadení Vašeho zvířecího miláčka.

— NENECHTE JIM PÍT KREV! —

www.rpvet.cz

www.rpvet.cz/e-shop