Bolesti zad a krční páteře

Nejen dlouhé sezení u počítače, ale také klimatizace nebo špatné držení kancelářské myši způsobují bolesti zad a krční páteře.

S prací na počítači se často spojují tzv. počítačové choroby. Podle průzkumů téměř 90 % těch, kteří většinu dne sedí u počítače, občas trpí bolestmi šíje nebo zad, časté jsou i problémy se svaly a úpony na rukou. Bolestem pak v letních měsících nepřidává ani nadměrné používání klimatizace.

Jak správně pracovat s počítačovou myší a předcházet tak bolestem ruky a závažnějším onemocněním jako jsou záněty karpálních tunelů nebo tzv. myšitida?

Základem je dobrá ergonomie počítačové myši, aby ji bylo možné optimálně držet. Poté je důležité, aby volně položená ruka dlaní k podložce překrývala myš, která zapadne do jakoby vytvořené obrácené mističky. Prsty by neměly být pokrčené, ale naopak volně natažené. Zápěstí a předloktí horní končetiny musí být opřena o pevnou oporu. Dodrženy by měly být i všechny zásady správného sedu u počítače. Při dlouhodobé práci je důležité mít nejen správný tvar myši, ale také se umět dobře procvičit. Přínosné je zařazovat pravidelné přestávky, tak aby se uvolnily přetěžované svaly a vazivo.


Může z klimatizace bolet hlava?

Nejnáchylnějšími partiemi při nadměrném působení klimatizace jsou krční páteř, oblast ramen, ale i bederní páteř a křížová oblast. Chladný vzduch by rozhodně neměl foukat přímo na tělo, jinak hrozí zatuhnutí například nejenom šíjových, ale i obličejových svalů. Nadměrný chlad pak může zapříčinit také bolest hlavy. Problémy s krční páteří mohou dále způsobovat i vystřelování bolestí do celých horních končetin, kdy vzniká takzvaný cervikobrachiální nebo cervikokraniální syndrom.


Jak předejít častým bolestem zad od dlouhého sezení u počítače?

Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Obtíže se mohou zhoršovat, můžeme pociťovat bolest, brnění a necitlivost horních končetin. Objevuje se často bolestivost celé páteře až po bederní páteř. Přidat se mohou rovněž bolesti hlavy. Důležitá je proto prevence těchto zdravotních problémů, která může pomoci předejít mnohdy i chronickým potížím. Nejen páteři ulevíte, když si během pracovního dne uděláte krátké přestávky na protažení, nezbytná je také vhodná pracovní židle, která by měla být co nejvíce nastavitelná. Dále pak správný sed, kdy jsou obě nohy opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve. Tělo by mělo být pokud možno vyvážené všemi směry, včetně hlavy. Velmi důležité je měnit občas polohu a podepřít si tělo tak, aby si svaly odpočaly.

 


Zdroj:

Šárka Lachoutová

   ASPEN.PR s.r.o.
Na Struze 7, 110 00 Praha 1
tel.: 222 222 592 | gsm: 601 355 099
sarka.lachoutova@aspen.pr | www.aspen.pr