Strážníci vyjeli na pomoc několika seniorům

Pracovníci Odboru analýzy a prevence kriminality Městské policie Plzeň v posledních několika týdnech připravili besedy pro žáky středních škol, kteří jsou zrovna ve věku, kdy už si zřizují řidičská oprávnění.

Na besedy zaměřené na téma „Prevence v silniční dopravě pro střední školy“ pak sebou přivedli „hosta“. Svého dlouholetého spolupracovníka Jaroslava Frömera, který sloužil 15let jako strážník městské policie, ale po tragické dopravní nehodě, jejíž byl obětí a kvůli následkům zranění, které při ní utrpěl, nikdy strážníkem už být nemůže.

Nehoda se stala v roce 2010 a jejich kolega se po ročním léčení vrátil zpět k městské policii jako civilní zaměstnanec. V současné době pracuje jako pracovník vztahů k veřejnosti a věnuje se mimo jiné také právě preventivní činnosti v dopravě.

Mladí řidiči se tak z úst někoho, kdo si na vlastní kůži prožil smrtelnou dopravní nehodu a v jednom jediném okamžiku se mu změnil celý jeho život, vyslechli, co všechno to obnáší a jak je někdy těžké se s takovou situací dennodenně prát.

Za poslední dva dny vyjeli strážníci městské policie na pomoc starším lidem, kteří jsou zapojeni do programu Linky seniorů.

Ve středu v dopoledních hodinách to bylo do bytu seniora na Slovanech. Po zazvonění na dveře bytu uslyšela hlídka volání o pomoc. Dvaadevadesátiletého pána našli strážníci ležet na podlaze v koupelně.  Zjištěno bylo, že upadl. Naštěstí si žádné poranění nezpůsobil, proto mu hlídka pomohla se zvednout a odvedla ho a usadila do křesla.

Další pomoc strážníků si vyžádala dnes brzy ráno seniorka bydlící na Borech. Po vstupu do bytu hlídka zjistila, že paní upadla, když vstávala z postele. Na podlaze vedle ní jí objevili poté strážníci. I její pád se obešel zranění, ale ne bez pomoci hlídky, jež jí zvedla a usadila na postel.

Výjezd zdravotnické záchranné služby si ale vyžádal třetí případ, ke kterému strážníci  vyjížděli pár minut  na to na základě tísňového signálu  do části Nová Hospoda. Seniorka, jíž našli sedět doma v křesle, si jim stěžovala na zdravotní obtíže spojené navíc s nevolností. Záchranář rozhodl o jejím dalším vyšetření ve zdravotnickém zařízení.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
Perlová 3, 301 00, Plzeň
Tel: +420 378 036 902, +420 724 095 017
E-mail: puzmanova@plzen.eu
Web: www.mpplzen.cz