Kokosový dort

Ingredience:
těsto: 180 g krystal. cukru, 70 g hl. mouky, 40 g hr. mouky, 5 bílků, 4 žloutky, 80 ml oleje, 50 g kakaa, tuk (na vymazání), mouka na vysypání
náplň: 750 ml smetany (33 % tuku), 3 ztužovače smetany, 250 g meruněk, 150 g praženého strouh. kokosu, cukr

 

Postup:
Bílky ušleháme s částí cukru do tuhé pěny, žloutky vyšleháme se zbylým cukrem dohusta a obě tyto hmoty opatrně spojíme. Pak opatrně vmícháme směs mouky a kakaa. Nakonec přilijeme olej a těsto mícháme, dokud se jeho povrch nezačne lesknout. Dortovou formu vymažeme a vysypeme a nalijeme do ní těsto, urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde pečeme asi 40–50 min.
Smetanu smícháme se ztužovačem a důkladně ušleháme. Vmícháme 2/3 strouh. kokosu a podle chuti osladíme.
Upečený korpus rozkrojíme na dva díly, na spodní díl dáme třetinu šlehačky a poklademe ji rozpůlenými meruňkami. Přikryjeme druhou částí korpusu a celý dort potřeme zbylou šlehačkou. Po obvodu dort obalíme v praženém kokosu, povrch ozdobíme rozkrojenými meruňkami a necháme pořádně zaležet v lednici.

Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu