Monumentální žulové sochy tváří čtyř amerických prezidentů si díky citlivému vyčištění uchovaly hodnotu jedinečného uměleckého díla

Mount Rushmore, jeden nejznámějších a nejnavštěvovanějších památníků, je symbolem americké státnosti a demokracie. Jedná se o monumentální dílo soch, které byly vysekány přímo do žulového skalního masivu v letech 1927–1941. Zobrazují hlavy čtyř významných amerických prezidentů: George Washingtona, Thomase Jeffersona, Theodora Roosevelta a Abrahama Lincolna. Na výšku měří úctyhodných 18 metrů. O dílo je však nezbytné pečovat, čehož se ujala v rámci kulturního sponzoringu společnost Kärcher.

Úctyhodné umělecké dílo v Jižní Dakotě vytvořené sochařem Gutzonem Borglumem prošlo pečlivým restaurováním a čištěním.  Čištěním byly odstraněny lišejníky, mechy, řasy a jiná organická znečištění, která v dlouhodobém hledisku poškozují citlivý kámen biokorozí. Tým restaurátorů pro čištění použil tlakové myčky a pracoval za pomoci horolezeckého vybavení a systémů jištění pro výškové práce. Po vyčištění jsou hlavy prezidentů nejen ošetřeny proti erozi, ale jsou také znatelně světlejší a vynikají lépe v horském masivu.

Společnost Kärcher dlouhodobě pečuje o největší kulturní památky světa. Stojí například za důkladným a šetrným vyčištěním takových uměleckých děl, jako jsou socha Krista Spasitele v Rio de Janeiru, Memnonovy kolosy v Egyptě, socha Velkého Buddhy v Ling Šanu v Číně či třeba pražské Národní divadlo nebo berlínská Brandeburská brána.


Zdroj:

Petr Jarkovský

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr