Výsledky ankety: Jaké jsou nejčastější důvody k změně menstruační pomůcky

Zvědavost, menší finanční výdaje, ale třeba i nutnost úsporně se zabalit na roční zahraniční cestu. Důvody, proč ženy přecházejí na jinou menstruační pomůcku, jsou různé. Mezi nejčastější patří snaha fungovat více ekologicky a udržitelně. A také nespokojenost s nepohodlnou pomůckou. Specializovaný internetový obchod Maluna.cz realizoval anketu na téma, jaké jsou nejčastější důvody žen k změně menstruační pomůcky.


Ekologie, ale i rostoucí ceny jednorázových vložek

Skoro pro třetinu žen byla hlavním impulzem snaha nezatěžovat životní prostředí. A našly si ekologičtější pomůcku. Některé ženy vyřešily novou pomůckou dva problémy najednou, jednak ekologii a jednak požadavek na spolehlivost pomůcky. Své důvody například Jolana popsala takto: „Při silné menstruaci je toto dvojí pojistka. A navíc menší spotřeba vložek z ekologického hlediska.”

Některým ženám se někdejší volba „ze zvědavosti“ v časech vyšších cen zúročuje jako finanční úspora. Svou situaci tak shrnula Marie: „Za mě hraje roli hlavně finanční hledisko a zvědavost. A když se podívám, kolik dnes stojí vložky nebo tampony, tak maximálně oceňuji, že jsem se ke kalíšku a dalším udržitelným pomůckám dokopala.

“Hnací silou pro další respondentku Babet bylo najít pohodlnější a zdravější pomůcku: „Vložky mi vadily, často jsem z nich byla opruzená, tampony mne zase v ne tak silných dnech strašně vysušovaly a bylo to občas vyloženě bolestivé. Kalíšek to vyřešil, najednou jsem o menstruaci skoro nevěděla. Jen mě mrzí, že jsem tím dlouho tak opovrhovala, přitom je to skvělá věc, mohla jsem si ušetřit spoustu nepohodlí a bolesti. A menstruační kalhotky jsem objevila po porodu, když mi kalíšek začal protékat.


Pomůcka vždy po ruce doma. Přínos pro cestování

Řadu žen, jako Terezu a Kateřinu, motivovalo, že díky jednoduše opakovaně použitelné pomůcce nemusí myslet na včasné dokoupení jednorázových potřeb: „Textilní vložka je doma. Nedochází.  Což se mi stalo občas ve svátek, když je všude zavřeno.”

Pro některé ženy byla impulzem nějaká specifická situace typu dovolená u vody anebo dlouhá cesta a omezená hmotnost zavazadel, jak popsala své důvody Anežka: „Snaha najít něco, co mi nezabere půlku kufru (měla jsem na roční cestu do zahraničí váhové omezení na zavazadlo).”


Jaké jsou nejčastější důvody žen k změně menstruační pomůcky?
·       28 % Ekologie; chtěla jsem pomůcku, která nebude zatěžovat životní prostředí.
·       23 % Nespokojenost; hledala jsem pohodlnější pomůcku.
·       15 % Finanční úspora.
·       14 % Zvědavost; ráda zkouším nové věci.
·       9 % Nalákala mě možnost “výměny” jen ráno a večer.
·       4 % Zdravotní důvody.
·       4 % Nespokojenost; hledala jsem spolehlivější pomůcku.
·       (zbylá 3 % byly vesměs jinak pojmenované výše zmíněné důvody).


Zdroj:

Klára Procházková

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr