Trápí vás únik moči? Co použít místo nefunkčních klasických vložek a jak při inkontinenci správně cvičit?

Domníváte se, že inkontinencí trpí výhradně starší lidé? Pak vás možná překvapí, že ji zažívá 10 % žen mladších 40 let. Ať už je na vině stres, těhotenství, onemocnění nebo věk, únik moči může pořádně znepříjemnit každodenní život. Ženy se stydí svěřit lékaři, stejně tak používat speciální inkontinenční pomůcky. Více než 40 % z nich navíc nevyhledá lékaře, což je velká chyba. Únik moči může signalizovat vážnější onemocnění, takže vyšetření by se nemělo odkládat. Léčba navíc může úplně nebo z velké části problém vyřešit. Přitom pro lehčí stavy je na trhu k dostání pohodlné a hezké spodní prádlo, které je k nerozeznání od klasického. Inkontinence se dá navíc řešit vhodným cvičením pánevního dna.

Co je příčinou úniků moči? Proč vůbec inkontinence vzniká?

Vždy když mluvíme o inkontinenci, musíme mluvit o pánevním dnu. Pánevní dno je jakási svalově-vazivová přepážka, která funkčně a pružně uzavírá zespodu pánev. Jednou z jejích funkcí je podpírat a udržovat na místě orgány, které jsou v pánvi a dutině břišní. Současně svalová vlákna pánevního dna obkružují přirozené otvory pro močovou trubici, pochvu a konečník a pomáhají při plynulém vyprazdňování.

Pánevní dno má určitou mechanickou “kvalitu”, pružnost, pevnost – která se s různými vlivy mění – roli hraje věk, nadváha, fyzické přetěžování, porody, operace, případně poranění při porodu. Lze to připodobnit k tomu, jako kdyby toto dno pánevní bylo z materiálu, jako jsou plavky. Zpočátku pružné, drží krásně tvar, ale zacházením, věkem, se látka mění, sepere se a začne být “vytahaná”. Nedokáže už plnit dost dobře svoji funkci – jak co se týče udržování správné polohy orgánů, tak pokud jde o fungování svěračů. Svaly, které ho tvoří, jsou ovlivnitelné vůlí a můžeme je tedy trénovat, posilovat. Běžně to většinou ženy nedělají, lze se to ale naučit.

Cvičit pánevní dno může být zábava

„Ohledně tréninku pánevního dna existuje řada názorů a přístupů. Od těch čistě mechanických přes různé východní techniky atd. Některé využívají ke cvičení řadu pomůcek, závaží, stimulační přístroje. Já jsem si během let vytvořila svoji techniku, která vyhovuje mně a mým pacientkám, a připadá mi zábavná a nestresuje je. K některým z cviků jsem se dostala díky mým pacientkám, které si ty moje cviky podle sebe upravovaly, a některé pak samy přišly i s názvy – valčík, tornádo, vřetýnko, španělská vlna, gondola, trhání sedmikrásek,“ říká rehabilitační primářka MUDr. Marie Mrvová a dodává: „Je to taková taneční technika – netančíte vy, ale učíte tančit vaše pánevní dno. Začínáme cvičit vleže na zádech, ale postupně se přidávají cviky vsedě, vestoje. Zvenku nikdo nevidí žádný pohyb, ale vaše pánevní dno se postupně roztančí. Cvičení samotné navozuje velmi libé pocity – tedy je později ideální pro chvíle, když někde čekáte nebo stojíte ve frontě nebo v metru.“

Posilujte tancem i chůzí

„Vedle těchto tanečních cviků pro pánevní dno doporučuji udělat si čas na vhodné aktivity podle vlastního výběru – nemyslím tím zrovna luxování, práce na zahradě nebo vaření, ale chůzi, plavání, cvičení, tanec. Pro dobrou funkci pánevního dna je totiž nesmírně důležité držení těla, pohyblivost a dobrá tělesná kondice. Pánevní dno je důležitou součástí takzvaného hlubokého stabilizačního systému – systému, ve kterém spolupracuje s hlubokými svaly, bránicí, dechovými svaly a který je nesmírně důležitý pro udržování napřímeného držení a dobré stability těla,“ doporučuje dále MUDr. Marie Mrvová a dodává: „Důležité mi taky připadá, jaký máme k tomuto problému a vůbec ke svojí intimní oblasti vztah. Pořád to je ještě trochu takové tabuizované téma – v televizi sice slyšíte slovo inkontinence každou chvíli, ale většinou jsou to reklamy, kde se zářivě usmívají ženy, které využívají úžasné inkontinenční vložky. Nic o prevenci, o možnosti cvičení. Přitom tento problém řeší každá čtvrtá, někdy už v mladším věku, po porodu. Stárnutím pak jejich počet stoupá a v tom vyšším věku si troufnu říct, že se v nějaké míře týká každé druhé ženy.“

Bio vložky či účinné spodní prádlo

„Přestože použití menstruačních vložek se na první pohled jeví rozumně, stejnou funkci nesplní. Moč je řidší než krev, navíc z těla uniká jednorázově ve větší dávce, kterou běžná vložka nepojme. Zároveň si neumí poradit s nepříjemným zápachem, který se po chvíli objeví. Ženy s únikem moči by měly ideálně sáhnout po čistě inkontinenčních vložkách nebo speciálním prádle,“ říká Ilona Bittnerová, expertka na menstruační pomůcky z Maluna.cz.

Funkčním řešením mohou být komfortní jednorázové pomůcky z bio bavlny. Například britská značka Natracare kromě klasických vložek a tamponů vyrábí také inkontinenční vložky.

„Při obtížích výborně poslouží i speciální prádlo. Je mnohem pohodlnější než vložky a nikam se během pohybu neposouvá, proto nehrozí nehody. Navíc je znovupoužitelné, takže šetří peněženku i životní prostředí. Prádlo má v oblasti mezi nohama několik vrstev. Jedna odvádí moč, další je antibakteriální (a tím protipachová), poslední je savá a nepropustná. Podle typu dokáže pojmout 30–⁠40 ml tekutiny, tedy 6 až 8 čajových lžiček. Pak je stačí jen přeprat a je znovu připravené k použití. Na českém trhu je k dostání kvalitní inkontinenční prádlo třeba od značek Love LunaModibodi či Selenacare. Dámy mohou vybírat z několika střihů (včetně těhotenského), pánové zase slipy nebo boxerky. Výrobce Modibodi nabízí navíc i speciální inkontinenční řadu Ultra, které mají přídavnou vkládací vložku.  S jejím použitím se zvýší kapacita až na 250 ml a jsou tedy vhodné i na silnější inkontinenci, “ doporučuje Ilona Bittnerová, expertka na menstruační pomůcky z Maluna.cz.


Zdroj:

Klára Procházková

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr