Diskuse ve společnosti Murr CZ se dotkla vzdělávání i dopravní infrastruktury

Další společností, do níž zavítal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták v doprovodu zástupců Paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje (dále „Pakt“) a Úřadu práce, se ve čtvrtek 4. května 2023 stal český výrobní závod Murr CZ, s.r.o. Tento největší výrobní závod skupiny Murrelektronik, je dceřinou společností německé firmy Murrelektronik GmbH, ve Stodu sídlí od roku 1999. I tuto společnost by Pakt zaměstnanosti PK rád přivítal coby nového člena Paktu.

Ve dvousměnném provozu se zde vyrábí konektory, automatizační technika, interface, zásuvkové systémy pro senzory a ovladače, spínané a transformátorové zdroje. Společnost se průběžně rozrůstá. Průměrně každé 4 roky je otevřena nová výrobní hala. V červnu 2016 byla dokončena zatím největší šestá hala, kde sídlí nově i Společnost Murrelektronik CZ, která je také dceřinou společností firmy Murrelektronik GmbH a je výhradním obchodním zastoupením celé skupiny pro ČR a je  také členem Klastru Mechatronika.

Firma Murr podle informací zástupců Paktu zaměstnanosti PK již v minulosti napomohla tomu, že se její požadavky v oblasti automatizace a robotizace dostaly do osnov vzdělávacího systému. „Společnost Murr CZ, s.r.o. se aktivně podílela na přizpůsobování školních vzdělávacích programů potřebám zaměstnavatelů v oblasti automatizace a robotizace. Tato spolupráce přispěla k rozšíření vzdělávací nabídky, tvorbě či inovaci vzdělávacích programů, mimo jiné u oborů Elektromechanik pro zařízení a přístroje  nebo Mechanik elektrotechnik, které lze studovat například na SOU Domažlice, škola Stod,“ upřesnila Martina Bydžovská z RRA PK. A právě proto by ‚Pakt‘ přivítal další užší spolupráci a členství v platformě firem, která již dnes sdružuje 150 společností, v nichž je zaměstnáno 70 000 pracovníků. „Spolupráce se může odehrát na různých úrovních. V každém případě je velmi cenné, že k ní dlouhodobě dochází a Pakt díky ní získává cenné informace, které může promítnout do svých analýz zpracovávaných ve prospěch rozvoje regionu,“ konstatoval hejtman Rudolf Špoták.

Diskuse se na rozdíl od předchozích hejtmanských cest po firmách dotkla nejen vzdělávání, ale rovněž oblasti infrastruktury. Zejména pak přetíženosti provozu silnice I/26 z Plzně na Domažlice. „Infrastruktura a špatné zajištění obslužnosti tu rozhodně neodpovídá růstu průmyslových firem,“ upozornil hejtmana kraje na bolavé místo jednatel firmy Pavel Vlček. Dopravu svých zaměstnanců proto firma řeší vlastními silami.

Ve společnosti Murr CZ, s.r.o. pracuje více než 1200 zaměstnanců (z toho 75 % žen), kteří mají možnost podílet se na rozvoji firmy a procesů ve výrobě. Stejně jako řada zaměstnavatelů, kteří jsou součástí německých společností, se i tato firma zaměřuje na přátelskou firemní kulturu založenou na zkvalitňování prostředí pro své zaměstnance a motivaci k dlouhodobé spolupráci. Patří k tomu, mj. klimatizovaná jídelna pro zaměstnance, venkovní terasa a řada benefitů i pro rodinné příslušníky.

 


Zdroj:

Ing. Helena Frintová

tisková mluvčí

www.plzensky-kraj.cz