Na splacení svého dluhu „vybíral“ mezi občany. Záchrana uvízlé poštolky

Děti z Masarykovy základní školy se bavily při Projektovém dnu.

Masarykova základní škola v Plzni na Jiráskově náměstí ožila v úterý 25. dubna zábavou. Pro žáky 3.-5.tříd se zde konal Projektový den. Připraven byl bohatý program-stanoviště se zdravovědou, dopravními značkami, děti absolvovaly jízdu zručnosti, a nakonec si ověřily znalosti z pravidel silničního provozu. Za Městskou policii Plzeň se akce účastnila dvojice metodiček prevence se svým stanovištěm se zaměřením na povinnou výbavu jízdního kola a kontrolou cyklistických přileb. Cyklistických přileb se upravilo zhruba 150. „Mějte na paměti, že špatně upevněná helma může spíše ublížit než, aby člověka ochránila,“ připomíná Veronika Kuchynková z Odboru analýzy a prevence kriminality MP Plzeň. Největším a nejčastějším problémem byly nedostatečně dotažené boční pásky nebo pásky pod bradou. S čím se také lze dost často setkat je to, že jsou cyklistické přilby dětem buďto malé nebo naopak příliš velké. Často děti mají také odkryté čelo a helmu příliš dozadu. Správně by měla být cyklistická helma na hlavě v téměř vodorovné poloze.

Den zpříjemnil zúčastněným žákům také HZS PK, který měl pro ně připravené i své stanoviště, dále pak tým BESIP a vzdělávací centrum EDUKUJ.

 

Na splacení svého dluhu „vybíral“ mezi občany.

Před přestupkovou komisi MO Plzeň 3 míří případ 26letého Plzeňana. Ten ve středu v odpoledních hodinách obtěžoval žebráním občany procházející kolem jedné z provozoven na Americké třídě. V rámci podání vysvětlení uváděl, že oslovuje jemu známé i neznámé osoby, aby mu poslaly finanční prostředky na splacení dluhu a odmítal připustit, že by se svým jednáním dopouštěl porušení městské vyhlášky zakazující žebrání.

 

Strážníci versus hledané osoby 2:0.

Velmi dobrá paměť na tváře, a především místní a osobní znalost, napomohla strážníkům k odhalení osob hledaných Policií ČR. Středeční odpoledne se nevydařilo 30letému muži ze severního Plzeňska. Muž, na kterého byl vydán příkaz k zatčení, navštívil výdej potravinové pomoci v Cukrovarské ulici. Tam ale k jeho smůle vykonávali hlídkovou činnost strážníci stanice Územně strážní služby, kteří jej poznali. Čtvrteční ráno bylo zase smolným dnem pro 32letou ženu. Ta se společně s 39letým mužem ukryla v odstaveném vagónu na vlakovém nádraží. Jenže je objevila ostraha a zavolala strážníky. Ověření osobních údajů v policejních evidencích na ženu prozradilo, že její jméno figuruje v seznamu osob v celostátním pátrání.

 

Na domě schází označení budovy.

Označení domů slouží nejen k lepší orientaci nás občanů. Pro záchranné složky je při krizových situacích dosti významným bodem. Zákon o obcích vlastníkovi nemovitosti ukládá povinnosti mít stavbu označenu číslem popisným, jde-li o stavbu trvalého charakteru, nebo číslem evidenčním, jde-li o stavbu dočasnou nebo rekreační objekt. Strážníci obvodní služebny Městské policie Plzeň-Doubravka zaznamenali při obchůzce Rokycanskou ulicí případ, kdy tomu tak nebylo. Budova nebyla označena číslem domovním ani orientačním. Strážníci vše zadokumentovali, zjistili vlastníky domu a pro důvodné podezření z přestupkového jednání věc postoupí k dořešení věcně a místně příslušnému správnímu orgánu.

 

Záchrana uvízlé poštolky.

K poštolce zamotané v ochranné síti proti ptákům ve vnitrobloku domu ve Veleslavínově ulici byli přivolaní ve čtvrtek odpoledne strážníci městské policie. Hlídce se nepodařilo k uvízlému dravci zhruba ve výšce 4. patra dostat a vyprostit jej, proto na místo dorazili hasiči. Těm se podařilo kontaktovat majitele objektu a skrze budovu posléze zraněnou poštolku vyprostit ze sítě. Strážníci následně dravce převezli do Záchranné stanice živočichů v Zábělské ulici.

 

Májový víkend pod dohledem strážníků.

Na konci tohoto týdne nás čekají tradiční oslavy příchodu jara a s ním spojené vztyčení májek a pálení čarodějnic. Městská policie Plzeň bude na inkriminovaných místech ostražitější. Pozornost bude věnovat dodržování zásad rozdělování ohňů v přírodě a zaměří se i na veřejný pořádek. Stavění májek a jejich hlídání je vždy spojené s užíváním alkoholických nápojů. Proto je nasnadě připomenout, že v České republice platí nulová tolerance alkoholu za volantem vozu, a to stejné je i pro řidiče nemotorových vozidel. Na střídmost s množstvím vypitého alkoholu by měli pamatovat také chodci. Opilí chodci ohrožují často svým chováním a jednáním nejen sami sebe, ale rovněž ostatní účastníky silničního provozu.

Na závěr Městská policie Plzeň všem přeje, aby se jim májová veselice vydařila a užili si ji.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
www.mpplzen.cz