Inscenace Putování dobrého Hanse Böhma Evropou byla nominována na Cenu Divadelních novin

Inscenace Putování dobrého Hanse Böhma Evropou plzeňského Divadla ALFA je v kategorii „loutkové a výtvarné divadlo“ mezi třemi inscenacemi nominovanými na Cenu Divadelních novin. O laureátech rozhodne odborná porota. Vítěze vyhlásí a ceny předá Arnošt Goldflam v Divadle U Valšů 1. listopadu 2022.

V kategorii „loutkové a výtvarné divadlo“ byly spolu s inscenací Alfy nominovány inscenace Bratři naděje Divadla Minor a KHWOSHCH: Dinopera. Všechny tři inscenace mohli v červnu vidět návštěvníci festivalu Skupova Plzeň, všechny tři zde také získaly ocenění. Bratři naděje si z Plzně odváželi celkem čtyři Ceny Skupovy Plzně, Putování dobrého Hanse Böhma Evropou získalo dvě Ceny Skupovy Plzně, za režijně-dramaturgickou koncepci a za výtvarné řešení, a Dinopera obdržela Čestné uznání.

„Chtěli jsme představit příběh z regionálních dějin, které nemají ve školách prostor, jaký by si zasloužily. Navíc je to příběh o plně bilingvním sudetském Němci, který byl jako mladistvý vržen do soukolí druhé světové války – a téma Sudet je i po více než sedmi desítkách let od konce války stále třaskavé,“ uvedla Petra Kosová, dramaturgyně Divadla ALFA a spoluautorka inscenace Putování dobrého Hanse Böhma Evropou.

Inscenaci Putování dobrého Hanse Böhma Evropou poznamenala pandemie covidu a její premiéra v prosinci 2020 se odehrála online. V lednu 2021 se rovněž streamovala na Festivalu 13+ v pražském Divadle v Dlouhé. Inscenace se poprvé hrála živě před diváky v červnu 2021 na Festivalu evropských regionů v Hradci Králové, dále na festivalu Lalkanielalka (Loutkaneloutka) v polském Bialystoku a v červenci na Loutkářské Chrudimi. Loňská listopadová účast na festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem v Praze přinesla inscenaci Putování dobrého Hanse Böhma Evropou hlavní cenu Erik pro nejinspirativnější inscenaci uplynulé sezony.

Příběh je inspirován skutečným životem německého mladíka z malé sudetské obce Holýšov a jeho putováním válečnou střední Evropou. Autorská inscenace vznikala pod vedením uměleckého šéfa Alfy Tomsy Legierskiho a titulní roli Hanse Böhma hraje Daniel Horečný.

Předobraz Hanse Böhma se jmenoval Hubert Ott a pocházel z multikulturního prostředí: jeho matka byla dcerou belgického ředitele holýšovské sklárny a otec německý hajný. Služebnictvo mluvilo česky a ve škole se učila angličtina a latina.

Takto jazykově vybaven byl vržen jako mladý voják wehrmachtu do kolotoče druhé světové války. Příběh zmapoval nadšený znalec lokální historie Jan Jeňýk Valeš.

Inscenace vznikla v rámci evropského projektu Connect Up, který je zaměřen na tvorbu pro dospívající diváky. Je určena divákům od 12 let a prožitek z jejího sledování mohou školy využít při výuce dějepisu, společenských věd, zeměpisu nebo dramatické výchovy díky obsáhlým pracovním listům, které jsou pedagogům k dispozici.


Zdroj:

Daniela Vítová

tiskový servis

www.divadloalfa.cz