Kolegové pomáhali LORMákům

Ona učí Vaše děti od nejútlejšího věku bezpečnosti. On v zaměstnání pomáhá ztraceným či zraněným zvířatům.

Řeč je o strážnících Karle Marcelové a Petrovi Kokoškovi, kteří pomáhají i ve svém volném čase. O Petrovi jste naposledy slyšeli v souvislosti s velkým požárem v Hřensku, kde působil jako dobrovolný hasič. Kolegyni Karlu můžete potkávat na preventivních akcích pro veřejnost, případně ji znají i vaše děti z nejrůznějších přednášek pro školáky.

Tentokrát se zúčastnili 8. ročníku LORM olympiády v Kralupech nad Vltavou, kde pomáhali jako průvodci hluchoslepých lidí při plnění nejrůznějších disciplín. Soutěžícím na danou chvíli propůjčili svůj zrak i sluch a díky tomu si tito handicapovaní občané mohli užít jejich olympiádu. Jsme pyšní, že máme v řadách městské policie takové kolegy 😊

A co vlastně je hluchoslepota? Jedná se o zdravotní handicap charakterizovaný kombinací zrakového a sluchového postižení.

Mnoho z nás zná bílou hůl, kterou mají nevidomí lidé, avšak málo kdo ví, že hluchoslepé osoby mají také důležitou kompenzační pomůcku pro pohyb po veřejných prostranstvích, ulicích, na přechodech, a to hůl červenobílou.

Řidiči dopravních prostředků si proto musí uvědomit, že člověku s takovým handicapem trvá vše déle, a proto je namístě trpělivost a ohleduplnost.

Jak se k těmto našim občanům chovat si můžete přečíst na stránkách https://www.lorm.cz/legacy/HMN2/obsahCD/brozura/index.html


Zdroj:

Veronika Kuchynková

www.mpplzen.cz