Jedlé květy mají punc exkluzivity a jejich trend se drží už řadu sezon, při sladkém pečení zvlášt. Jsou levné, efektní, a navíc zdravější než řada cukrářských zdobení.
JAK SPRÁVNĚ VYUŽÍT KVÍTÍ DO DEZERTŮ
NEZNÁM NEJÍM
Květy dnes využívá kdekdo, ale aby byl uspěch zaručen, má to několik podmínek. Samo sebou se rozumí, že nesmí být toxické, čili obsahovat nadlimitiní množství zdraví škodlivych látek. Zásada číslo jedna: Co neznám, nejim. I když sahnete po zdrojich z vlastní, chemicky neošetřené zahrádky, můžete být vedle. Pozor na květy srdcovky, lobelky, náprstníku nebo třeba třemdavy a potom také na všechny květy, které mohou zavařit alergikům, pro než budete péct a vařit. Při plánování jedlých záhonů se docela určitě vyplatí sázet na odrůdy květin co nejvíce odolné proti chorobám a škúdcům, protože jejich použitím se obsah chemie omezí na minimum.
.
OČISTNÁ LÁZEŇ
Nezávadnost květů souvisí nejen s půdou, ale i s ovzduším. Ke konzumaci rozhodně nejsou vhodné květiny zakoupené v květinářství. Pesticidů a některých škodlivých látek se můžete částečně zbavit opláchnutím okvětních lístků a jejich podrobením kráké ledové lázni, pokud nejsou květy určeny do sladkých koláčů a dezertů, pak lehce osolené.
.
ABY SOUSTO NEZHOŘKLO
Na co květy potřebuji, to je další düležitá otázka. Ne všechny jsou vhodné k tepelné úprayě a rozhodně ne všechny dodají sladkost. V cukrařině se zjara hodí třeba petrklíče, fialky, květy rozmarýnu, které jsou sladší než listy, později violky, hvozdíky, macešky, sedmikrásky, měsíček, růže, levandule, denivka, popenec, begonie, chrpa, na podzim hlavně chryzantémy. Nebojte se přitom vŮně, její sladkost předznamenává výslednou chut.
Jogurtový koláč s třešněmi a levandulí
HLAVNĚ RYCHLE
Květy mají velekrátkou dobu spotřeby, což je průměrně týden od sklizně, za předpokladu, že teplota v průběhu manipulace nepřesáhla 4 stupně Celsia (trochu času navíc jim dá maximálně vložení do vody samozřejmě ne do nedostatečně vydezinfikované vázy). Z toho si každý může odvodit, zdali stačí nakoupit v sobotu na farmářském tržišti a péct ve čtvrtek večer před odjezdem na chatu nebo rodinnou oslavu. Pozor, valný význam na prodloužení životnosti nemá ani zeleninová přihrádka v ledničce.
KANDOVANÍ
Esteticky i užitkově efektní metodou použití květů je kandování. Ačkoli existuje několik postupů, tato procedura si žádá hlavně lehkou ruku a trpělivost. Květy potřete štětečkem namočeným do bílku rozšlehaného s trochou vody, obezřetně obalte v krupicovém nebo moučkovém cukru a nechte zaschnout. Pro kandování drobných květů se hodí metoda, během níž se namočí do obarveného převařeného cukru a rozložené na pečicím papíru nechají uschnout.
Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu