Plzeňský kraj podporuje mládežnický sport

Plzeňský kraj, Město Plzeň a příslušné svazy a kluby uzavřely ve středu 23. února memoranda v oblasti podpory mládežnických akademií, jejichž činnost je zaměřena především na rozvoj talentovaných mladých sportovců v osmi sportech. Za Plzeňský kraj svým podpisem stvrdil platnost spolupráce v oblasti mládežnického sportu hejtman Rudolf Špoták a radní pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

„Plzeňský kraj podporuje mládežnický sport pravidelně každým rokem. Letos máme v rozpočtu na podporu sportu více než 110 milionů korun, z toho na základě uzavřených memorand do něj půjde celkem 13,5 milionu korun,“ řekl hejtman Rudolf Špoták s tím, že v nejbližších dnech bude dále Plzeňský kraj rozdělovat alokované finanční prostředky ve výši 50,6 milionu korun na podporu oblasti tělovýchovy a sportu v rámci vyhlášených dotačních programů.

Memoranda o spolupráci byla uzavřena s Nadačním fondem regionální fotbalové Akademie Plzeňského kraje, Atletickým klubem Škoda Plzeň, s DHC Plzeň (dívčí házená), s RGA – regionální golfovou akademií, s Nadačním fondem Regionální plzeňské hokejové akademie, s TALENTEM Plzeň při Bolevecké základní škole (klučičí házená), s Nadačním fondem Regionální plzeňské tenisové akademie a s Triatlonem Plzeň.

„Podpora a rozvoj mladých talentů, kteří reprezentují město Plzeň na všech úrovních sportovních soutěží, patří k našim stěžejním cílům v oblasti sportu v krajské metropoli. Mladým sportovcům chceme pomoci splnit jejich sen na cestě až na vysněné olympijské hry,“ uvedl za Město Plzeň náměstek primátora a zároveň náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky, investic a majetku Roman Zarzycký. Dodal, že tento společný postup kraje a města umožnuje zkvalitnit náročnou přípravu dětských sportovců, zajistit dostatečný počet odborníků pro práci s dětmi a mládeží a garanci správného rozvoje talentovaných mladých sportovců.

Současná memoranda navazují na předchozí podepsaná. Dokumenty upravují formu spolupráce s tím, že konkrétní podoba je předmětem průběžného vyhodnocování účinnosti finanční podpory vybraných klubů. V současných memorandech došlo ke sjednocení podmínek všech zapojených sportovních akademií.

Sportovní akademie na území města Plzně jsou povinny zajistit odborně vedený tréninkový proces s individuálními tréninky, mimosezonní individuální tréninkové plány, kompenzační cvičení, zajistit regeneraci a rehabilitaci pro členy akademie bezplatně. Akademie také musí zajistit kvalitní sportovní infrastrukturu pro tréninkový a zápasový proces, tréninkovou halu, regenerační a rehabilitační centrum, kvalitní materiální zajištění a minimální finanční spoluúčast rodičů. „Akademie kromě sportu ale musí striktně dbát na sledování studijního prospěchu, docházky a studijní disciplíny,“ dodal náměstek pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.


Zdroj:

Ing. Helena Frintová

oddělení mediální komunikace

www.plzensky-kraj.cz