Žárlivost

Dobrý den, jak můžu řešit žárlivost partnera? Jsme spolu dva roky, žárlil od začátku, ale nikdy to nebylo tak hrozné. Teď mě ale kontroluje na každém kroku, pořád mi volá, ptá se, kde jsem, kdo mi píše. Nikdy jsem mu nedala důvod žárlit, ale mám takový pocit, že by mě nejraději zamkl doma.

ilustrační foto

 

Dobrý den. To, co popisujete, zní opravdu už jako žárlivost za hranicí a věřím, že je vám v tom hodně nepříjemně. Nikdo nemá právo omezovat svobodu druhého člověka. Navíc je to i proti pilířům spokojeného a funkčního vztahu, kde by měla vládnout především důvěra a otevřená komunikace. Přemýšlím, co se asi stalo, že se nyní partnerova žárlivost zhoršila. Zkuste s ním o tom promluvit, projevit zájem o to, co se děje mezi vámi. Řekněte partnerovi i o svých pocitech. Pokud se necítíte na to realizovat rozhovor sama, můžete zkusit využít služeb párového poradce, tedy psychologa, který vám oběma může pomoci zajistit neutrální prostředí i svůj nestranný názor na situaci. Dále může také pohlídat, aby vaše debata byla skutečně konstruktivní a neskončila pouze velkou hádkou bez výsledku. Přeji vám, abyste se brzy ve vztahu cítila lépe.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Pavlína Doležalová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Žárlivost ve vztahu ničí oba partnery

Jeden z nejrozšířenějších vztahových mýtů je rozhodně ten, že kdo nežárlí, tak ve skutečnosti nemiluje. Je pravdou, že osten žárlivosti občas bodne téměř každého z nás. Nicméně ve zdravém, na důvěře založeném vztahu se tento pocit přežene stejně rychle, jako přijde. Partner si uvědomí, že není čeho se bát, případně si partneři otevřeně promluví o tom, co se děje.

V některých vztazích však žárlivost zakoření a vztah postupně ničí. Za žárlivostí se obvykle skrývají pocity vlastní nejistoty. Mnohdy to tedy není ani tak o tom, co druhý partner dělá nebo nedělá, ale spíše jde o to, že jsme si ve vztahu něčím nejistí. Žárliví partneři mají často tendenci druhého kontrolovat a hlídat. V takovém vztahu pak není dobře nikomu.

Jak z toho ven? Jak žárlivost překonat? Jde to vůbec? Jde, je ale potřeba snahy obou partnerů. Hledejte příčiny narušené důvěry a pokuste se ji znovu obnovit. Otevřeně mluvte o tom, co se mezi vámi děje, čeho se bojíte. Nastavte ve vztahu hranice a pravidla tak, aby vyhovovaly oběma stranám. Žárlivý partner by se měl věnovat budování sebedůvěry. Druhý partner by se měl zase jasně vymezit vůči neustálému kontrolování. Rozhodně není v pořádku, když vás druhý omezuje. Žárlivost může být opravdu silně zakořeněným problémem, pomoci pak může také psycholog ve formě párové či individuální terapie.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz