Karlovy Vary se opět připojily ke dni proti rakovině

Město Karlovy Vary letos na jaře podpořilo boj proti této zákeřné nemoci květnovou akcí Kamínky proti rakovině, která měla velký úspěch. Na jaře se totiž nemohla uskutečnit z důvodu protiepidemických opatření klasická sbírka spojená s prodáváním žlutých kytiček v ulicích měst. Za vybrané kamínky město Karlovy Vary darovalo Lize proti rakovině na boj s touto nemocí téměř 20 tisíc korun. Z vybraných kamínků bylo několik dní vytvořeno obří srdce na náměstí Dr. Milady Horákové. Kamínky si během prvního červnového víkendu rozebrali obyvatelé města a žáci škol, a ty tak poté putovaly opět dál.

Včera se město rozhodlo připojit k dalším velkým městům, jako je Praha, Brno, Ostrava, Ústí nad Labem a dalším, a zapojilo se nasvícením Goethovy vyhlídky žlutou barvou. Rozhledna se “oblékla”  do žlutého od 19. hodin do dnešního rána.

„Jedná se o významný den, den, kdy si připomínáme nutnost osvěty o této nemoci, především jak ji předcházet. Do sbírky proti této nemoci se zapojují tisíce občanů, a to je důležité, není lidem lhostejná. Závažným faktem je i nekouřit či přestat kouřit, proto i město Karlovy Vary pravidelně v měsíčníku Radniční listy vydává protikuřáckou poradnu. Jsem ráda, že můžeme tento projekt a den proti rakovině podpořit i touto formou,“ dodává primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová.

Město tak podpořilo i letošní 25. ročník sbírky Český den proti rakovině, který připadl právě na 29. září.

Co je Český den proti rakovině?

  • Sbírková preventivní akce s nejdelší tradicí v ČR – za 25 let se květ měsíčku lékařského s barevnou látkovou stužkou stal symbolem boje proti rakovině.
  • Skupiny dobrovolníků (nejčastěji dvojice) nabízejí během tohoto dne ve svém městě či vesnici letáky s informacemi o prevenci rakoviny a látkovou kopii květu měsíčku lékařského se špendlíkem na připevnění a stužkou za dobrovolný příspěvek (minimálně 20 Kč).
  • Peníze za kytičku vhazují dárci přímo do zabezpečených pokladních vaků. Tyto vaky jsou po skončení akce předány k přepočítání vybraných finančních prostředků na pobočky České pošty. Pošta poté zašle peníze na účet LPR, která je následně rozdělí na jednotlivé programy boje proti rakovině. 


Zdroj:

Jan Kopál

Tiskový mluvčí

www.mmkv.cz