Jak se starat o dřevěný nábytek v zahradě?

Se dřevem se zcela běžně setkáváme jako s konstrukčním materiálem pro stavbu kůlny, zahradního domku nebo třeba pergoly. Tedy tam, kde je zpravidla pod střechou. Pokud jde o jeho další využití, většina lidí začne váhat, zda není lepší použít nějaký trvanlivější materiál. Obavy spojené s nízkou životností dřeva přitom zpravidla souvisí se zkušenostmi s neošetřeným měkkým dřevem, které bylo dlouhodobě vystaveno vysoké vlhkosti. Správná péče o dřevěný nábytek a další dřevěné prvky v zahradě je ale snadná a za výsledek stojí. Protože dřevo do zahrady rozhodně patří.

Proč volit do zahrady dřevěný nábytek?
Dřevěný nábytek oceníte především v létě, kdy se na slunci tolik nerozpálí, což je především u posezení v zahradě velmi vítáno. Dřevo je příjemné jak na kontakt, tak na dotyk. Rozhodně je příjemnější sedět na dřevěné lavici, než se potit na neprodyšné plastové židli.

 

Výběr vhodného dřeva je zásadní, stejně jako vhodné ošetření
Pokud do zahrady zvolíte vhodný druh dřeva, které navíc správně ošetříte, bude vám sloužit dlouhé roky. Pro různé konstrukce namísto levného smrkového dřeva zvolte například modřín, borovici, akát nebo tropická dřeva, jako je cedr, meranti či teak, a životnost se tím znásobí. Dřevo naimpregnujte lazurou nebo lakem.

„Důležité je zabránit tomu, aby dřevo stálo ve vodě, například v kaluži po dešti. Dřevo by určitě nemělo být v dlouhodobém kontaktu se zemí, ze které by nasávalo vlhkost. Dřevěné sloupky a podobné prvky je proto lepší ukotvit například do pozinkovaných ocelových patek, než je zabetonovávat nebo zatloukat přímo do země,“ říká Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

V zahradě je velice oblíbený dub, jehož dřevo je mimořádně trvanlivé. Ovšem ani ten není nezničitelný. Pokud z něho budete vytvářet nášlapy, není od věci uložit je do štěrku a vytvořit drenáž, kterou bude odcházet voda.

I sebelépe ošetřované dřevo pracuje. Střídání vlhkosti a teploty způsobí, že povrch dřeva bude praskat a mohou se uvolňovat třísky. Stane-li se to například na prknech u dřevěného plotu, není to velký problém, patina dokonce může působit velice efektně. Je ale důležité povrch ošetřit co nejdříve impregnací i ve vzniklých prasklinách, aby se zabránilo dalšímu pronikání vlhkosti. Horší je, pokud popraská například povrch lavičky, na které by se někdo mohl o třísky poranit. Proto je důležité u zahradního nábytku takovému poškození přecházet pravidelným ošetřováním povrchu vhodným nátěrem.

Dřevo je perfektní materiál, se kterým se dobře pracuje. Snadno z něho do zahrady vytvoříte spoustu užitečných prvků, ale i třeba dekoraci.


Zdroj:

Šárka Lachoutová

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr