Úzkost a panika

Dobrý den, poslední dobou prožívám záchvaty úzkosti a paniky. Cítím se hrozně, doma mám malé děti, bojím se i o ně, mám pocit, že umřu, klepu se a neumím se zklidnit. Můžete mi poradit co s tím? K psychologovi jít nechci, nejsem přece blázen a taky nechci brát léky. Děkuji.

ilustrační foto

 

Co nejdříve vyhledejte psychiatra a psychologa, bez odborné pomoci vaše záchvaty paniky a úzkosti neodezní. Psychiatr vám pomůže prostřednictvím farmakoterapie. Během několika týdnů se začnete lépe cítit ve svém těle a intenzita úzkostných myšlenek se sníží a budete schopna aktivně spolupracovat s psychologem. Psycholog vás naučí ovlivňovat vnímání některých nepříjemných podnětů a zpracovávat iracionální myšlenky. Při propuknuté atace pravidelně dýchejte. Osvědčuje se provádět zklidnění dechu při napětí jak před očekávanou situací, tak přímo v ní a po ní. Je to dobrý způsob, který vám umožní posílit sebevědomí za vlastní sebekontroly. Zaměřte se na řízení dechu, odpočítávejte si dobu nádechu a výdechu. Zároveň se snažte odvést pozornost od katastrofických myšlenek. Po atace nedělejte nic psychicky náročného, lepší je dělat něco manuálního, u čeho nemusíte myslet. Při atace je nejhorší asi pocit, že zešílíte a ztratíte nad sebou kontrolu. Nebojte se, odezní to a budete zase fungovat „normálně“.


Na dotazy odpovídá:

PhDr. Josef Sýkora
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Úzkost vs. záchvaty paniky

a jak se s nimi vyrovnat

 

Záchvaty hrůzy, pocit, že vám vyskočí srdce z těla, pocení, třes a obava že ztratíte kontrolu, že se zblázníte. To jsou nejčastější projevy, které někteří nazývají panikou, jiní úzkostí. Přestože si jsou oba pojmy velmi blízké, jde o naprosto odlišné problémy.

Panická ataka je epizodickým záchvatem úzkosti, který vzniká bez zjevné příčiny, náhle a nečekaně. Oproti tomu úzkost je složitou kombinací několika negativních emocí, kterou doprovází nepříjemné fyzické příznaky. Záchvat úzkosti může být mírný, nebo může vyústit až v záchvat paniky. Úzkost nijak nenarušuje vnímání reality, člověk si uvědomuje nesmyslnost svého jednání, ale nedokáže je ovládat, což může vést k postupné izolaci od okolního světa. Při ataku paniky má člověk pocit, že omdlí, zemře či zešílí, proto se postupně začne vyhýbat místům, kde k záchvatu došlo. Toto chování velmi často přerůstá v agorafobii a jiné psychické poruchy.

Bohužel bez odborné pomoci se neobejdete, léčba je založena na kombinaci psychoterapie a farmakoterapie. V první řadě se obraťte na psychiatra, který posoudí míru vašich úzkostných a panických stavů a předepíše vhodnou medikaci. Jakmile se míra úzkostných myšlenek sníží navštivte také psychologa. Ve spolupráci s ním se v průběhu terapie, osvědčuje se kognitivně behaviorální, naučíte zvládat vnímání nepříjemných pocitů a zpracovávat vaše iracionální myšlenky. Je podstatné si uvědomit, že léčba není otázkou pár dní, ale pravděpodobně se výsledky dostaví až za několik měsíců/let. Pokud však nezačnete tento problém řešit včas, může se v průběhu let zhoršit natolik, že již nebudete schopni vést plnohodnotný život.
Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz