Prevence a správná zubní hygiena

Je v rámci dobré prevence zdraví mít speciální zubní pasty? Nebo stačí obyčejné?
Ve správné péči je nejdůležitější správná a pravidelná hygiena. To jak drahou zubní pastu, či jak „exkluzivní“ značku máte nehraje roli. Mnoho lidí zbytečně utrácí za speciální pasty, které nám mají zuby zázračně vybělit či uzdravit. Zubní pasta je ale především doplněk k čištění. Důležitá je správná technika. Vlastně pokud zvládáme dobrou techniku čištění, tak pastu nemusíme ani používat a zubům tím neuškodíme. Pasta by nám měla být hlavně příjemná, nemusí být zbytečně drahá a stačí jí malé množství. Někomu mohou pomoci pasty proti citlivosti.

Jak by měla vypadat správná zubní hygiena, abychom předcházeli špatnému dechu?
Prevencí proti zápachu je spousta a pokud je příčina skutečně pouze v ústech, pak základem je dobrá a pravidelná hygiena, kterou můžeme doplnit ústními vodami, škrabkami na jazyk či žvýkačkami bez cukru. Používejte také mezizubní kartáček. Mezizubní plošky zubů zaberou až 30 % čištěného povrchu. Kdo nepoužívá mezizubní kartáček, jen těžko se zbaví zápachu z úst! Naopak výběr pasty nemá zásadní vliv. Pasta dech osvěží pouze na chvíli. Především záleží na tom, zda jsou zuby čisté a určitě je dobré nejíst tolik sladkého (včetně nápojů). Cukr je velmi dobrou půdou pro bakterie v ústech, které pak mohou způsobit i nepříjemný dech. Pijte také hodně vody, ta má vliv na tvorbu slin. Sliny obsahují zabraňuji množení bakterií.

 

Je lepší zubní plomba bílá nebo amalgám?
Můj názor je takový, že amalgám je historicky vynikající materiál, ale stomatologie se vyvíjí velmi rychle a bílé výplně jsou dnes mnohem vhodnější materiál, a to nejen z estetického hlediska. Proto osobně preferuji použití kompozitních (bílých) vyplní, zároveň ale nechci hanit amalgám protože, pokud je dobře zhotovený, vydrží velice dlouho. Bílá plomba časově náročná, a proto je i dražší. Pokud máte bílé plomby, je také důležité dodržovat pečlivou zubní hygienu. U amalgamu musíme vrtat hlouběji, než kdyby se odstraňovala pouze zkažená část zubu. Navíc amalgám drží na zubu pouze mechanicky, což ho oslabuje. Toto je hlavní důvod, proč je amalgám méně vhodný. A samozřejmě i výrazná barva, která může kazit úsměv.

 

Odpověděl MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální Kliniky Hradčanská

 


Zdroj:

Zuzana Vítková

0zuzanavitkova@gmail.com