Jak poznat u psa správnou váhu? Dejte na své oči a hmat

Správná hmotnost u psů patří k důležitým ukazatelům, pokud jde o jejich zdraví a celkovou kondici. Váha je samozřejmě individuální podle věku, plemene a tělesné stavby. Ideální hmotnost a kvalitní výživa pak může psovi výrazně prodloužit život.
A jaká by tedy měla být ideální váha psa?

Zapomeňte na klasickou váhu, protože každý pes je jiný a kilogramy nejsou tolik směrodatné. Dobré je se řídit očima a hmatem. Důležité je pozorovat viditelnost žeber, obratlů a břicha. Samozřejmostí je sledovat i celkovou kondici a energii zvířete.  U psa, který má zdravou váhu nevidíme na první pohled žebra a obratle, pokrývá je totiž potřebná tuková tkáň. Pokud ale na psa sáhneme, tak žebra i obratle ihned nahmatáme. U správně živeného psa také jednoduše ucítíme páteřní obratle. Pes, který má ideální váhu má pevný svalový tonus, pohybuje se čile a energicky. Linie břicha a hrudníku nesplývá – zdravý pes má viditelné tzv. přesýpací hodiny.

Chcete-li, aby váha psovi zůstala, tak mu zbytečně nedávejte pamlsky ani tučné maso a samozřejmě důležitý je pravidelný pohyb, alespoň 3 x za den 20ti minutové vycházky.

I malá nadváha může spustit u psa nemoci

Obezita v různých formách patří k častým psím problémům (až 40 %). I menší nadváha může zvýšit riziko vzniku mnoha onemocnění (kardiovaskulární problémy, nemoci kloubů či diabetes). K nadváze velmi tíhnou buldočci, labradoři či retrívři. U psa, který trpí nadváhou, přes silnou tukovou tkáň nejdou žebra nahmatat a jeho břicho a hrudník splývají v jedno. Varovným příznakem je také to, že musíme najednou malinko povolit obojek. Zvíře se též špatně a pomalu pohybuje a déle spí.

K nadváze mají často sklon psi senioři. „Pokud máte doma pejska v letech a zdá se vám, že v poslední době rapidně přibral, a přitom jí pořád stejně, doporučuji snížit krmné dávky, zvýšit pohyb a pokud toto nezabere, tak kontrolu u veterinárního lékaře. Pes sice může nějaká kila nabrat, ale mohlo by se také jednat o „zavodňování“, kdy mohou dieta a pohyb spíše ublížit než pomoci,“ říká Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček.

Důležité je psa také nekrmit od stolu lidským jídlem a redukovat odměňování pamlsky.  „Zkuste vyměnit granule pro dospělé psy za produkt s označením light.  Spousta značek obsahuje light granule ve své produktové řadě, takže obvykle nebudete muset měnit recepturu nebo oblíbenou značku granulí. Pouze vašemu psovi dáte stejně kvalitní granule s nižším počtem kalorií,“ dodává Martin  Pučálka z Krmiva-pucalka.cz.

Příznaky podváhy

Psa ale může trápit i podváha a nemusí to znamenat, že ho někdo mučí hlady. Může se jednat o příznak závažného zdravotního problému jako je diabetes či onemocnění střev. Jakmile vidíte první příznaky podváhy je důležité ihned zajít ke svému veterináři a zjistit příčinu.  „U psa, který je příliš hubený jsou tak již z dálky jasně viditelná žebra, obratle a psi nemají žádný podkožní tuk. U podvyživených psů je také vidět jasná linie pasu a stažené břicho. Pokud se rozhodnete svého pejska „vykrmovat“, tak je důležité nedávat najednou velké porce krmiva, ale krmit méně a ve větších frekvencích,“ dodává Martin Pučálka.svého pejska „vykrmovat“, tak je důležité nedávat najednou velké porce krmiva, ale krmit méně a ve větších frekvencích,“ dodává Martin Pučálka.

 


Zdroj:

Iveta Nebesařová

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr