Další žáci v kraji absolvovali seminář „(NE)bezpečný mobil“

Jaká jsou aktuální rizika spojená s užíváním mobilních telefonů, to si v nedávných dnech připomněli žáci z 2. a 3. ZŠ Cheb. Více než 150 školáků se účastnilo semináře s názvem „(NE)bezpečný mobil“, který se v kraji koná už druhým rokem v rámci projektu „Kraje pro bezpečný internet“.

„Všichni víme, že mobilní telefon dnes už neslouží pouze k volání a psaní SMS zpráv. Pro bezpečné užívání chytrých mobilních telefonů je potřeba znát alespoň základní bezpečnostní pravidla. Aktivity jako je tento seminář proto vnímám jako velice důležité. Dětem musíme již od mala vštěpovat základy bezpečného užívání různých technologií, obzvláště když mnozí rodiče ani netuší, co jejich potomci prostřednictvím mobilů dělají a sledují,“ zdůraznil náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.

 

Lektor semináře, Jiří Průša ze sdružení CZ.NIC, upozornil na základní pravidla zamezení neoprávněného přístupu do mobilního telefonu, problémy s instalací aplikací z neznámých zdrojů a velký důraz kladl především na hrozby v oblasti sociálních sítí, ochranu soukromí a vhodnost sdílení informací a fotografií.  Na závěr každého semináře mohly děti soutěžit o přenosný bezdrátový reproduktor.

 

Projekt „Kraje pro bezpečný internet“ se zabývá prevencí kybernetické kriminality, minimalizací rizik spojených s užíváním informačních a komunikačních technologií a zvýšením celkového povědomí o online bezpečnosti. Zaměřuje se zejména na žáky a studenty, pedagogy, rodiče, seniory, ale je určen i pro sociální pracovníky či policisty. Do projektu je v současné době zapojeno 12 krajů z České republiky, přičemž Karlovarský kraj podpořil jeho realizaci příspěvkem ve výši 50 tisíc korun.

 

Více informací o projektu:

https://www.facebook.com/kpbicz

http://www.kpbi.cz/

 


Zdroj:

Mgr. Jana Pavlíková

tisková mluvčí
www.kr-karlovarsky.cz