Pečovatelské služby umožňují lidem zůstat doma

Nejenom senioři, ale také lidé se zdravotním postižením či chronickou nemocí mají možnost zůstat v domácím prostředí, a to i ve chvílích, kdy se stanou závislí na intenzivní pomoci druhých. Díky projektům Institutu sociální práce jako je „Žít doma“, jehož partnerem je Karlovarský kraj, pečovatelské služby mění své fungování. Organizace, které dříve rozvážely především obědy a vykonávaly úklid, se nyní věnují skutečné péči.

„Pečovatelské služby, které s námi spolupracují, dnes mají za sebou kus práce. Řada z nich významně rozšířila provozní dobu. Zajišťování obědů přenechala běžně dostupným službám, jako jsou restaurace či jídelny a omezila provádění úklidů tam, kde je může zastoupit úklidová firma za obdobných finančních podmínek,“ popisuje předseda Institutu sociální práce Jakub Čtvrtník s tím, že organizacím díky tomu významně stouply odpracované hodiny přímé péče.

Do projektu „Žít doma“, jenž je spolufinancován Evropskou unií, se zapojilo na deset pečovatelských služeb z Karlovarského kraje. Experti institutu chtějí podpořit započatou transformaci a zvýšit odborné znalosti a dovednosti jejich pracovníků, aby odpovídaly zvyšujícím se nárokům na péči a práci s uživateli i z jiných cílových skupin. „Naší snahou je podporovat seniory i osoby se zdravotním postižením tak, aby mohli setrvat co nejdéle ve svém vlastním přirozeném prostředí a nemuseli využívat pobytových služeb v domovech pro seniory a dalších zařízeních. Jsem proto rád, že patříme mezi šestici krajů, které s Institutem sociální práce úzce spolupracují a které se připojily k tomuto projektu,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast sociálních věcí Petr Kubis.

V rámci projektu institut připravuje také internetové stránky zitdoma.cz s informacemi nejen pro zadavatele, zřizovatele a poskytovatele služeb, ale i veřejnost, která v nich mimo jiné najde seznam pečovatelských služeb hlásících se k vizi  „Žít doma“. Chybět nebude ani mediální kampaň. Ty by měla upozornit na nové pojetí pečovatelské služby a možnosti, které jejím uživatelům i pečujícím rodinám přináší.

Služby zapojené do projektu „Žít doma“ z Karlovarského kraje:

Pečovatelská služba Toužim

DPS Žlutice

Agentura domácí péče Ladara

Pečovatelská služba města Habartov

Pečovatelská služba v Teplé

Domov pro seniory a dům s pečovatelskou službou Mariánské Lázně

Pomoc v nouzi

Pečovatelská služba města Rotava;

Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb

Městské zařízení sociálních služeb Karlovy Vary


Zdroj:

Mgr. Veronika Severová
oddělení vnějších vztahů a styku s veřejností
www.kr-karlovarsky.cz