Nový levhart v Plzni

Zoo Plzeň má nového levharta.

Po víceleté přestávce je obnoven chov levhartů čínských (což je poddruh levharta skvrnitého) v plzeňské zoo. Dlouhé roky zde žila samice Nurika a samec Richard, odchovat se podařilo dvojici mláďat, samce Jacka a samici Baobao. Později levharty na čas vystřídaly pumy.

Koncem dubna 2019 dorazila z polské zoo v Krakowě samice Tika, narozená 7.12.2017. Je to mladé, plaché zvíře, které se s expozicí teprve seznamuje a značnou část dne tráví v brlohu. Postupně, až si uvykne, bude ke spatření častěji. Příjezd samce je v jednání.
Podle fanouškovského webu zootierliste.de je nyní chová 27 zoo v Evropě.

Z historie:
V Zoo Plzeň byl chován i levhart skvrnitý (bez určení do poddruhu) – např. samička Jiskra ve 40. letech, dvě samičky v 60. letech (ze zoo Praha a Dvůr Králové), nebo levhartice Carmen s partnerem v 70. letech, která mívala mláďata. Celkem zde žilo asi 10 různých skvrnitých levhartů, vesměs bez poddruhového určení. V 80. letech zde byl chován pár černých levhartů Eros a Černá, který odchoval 4 mláďata (1985-86). Chov skončil v roce 1998. V té době již nebyla dovážena nová kvalitní zvířata, protože pavilon byl chystán na rekonstrukci. Ta nakonec vedla k chovu menších zvířat a velké kočkovité šelmy dostávají podle koncepce z roku 1996 nové přírodní expozice v jednotlivých geografických částech zahrady.
V roce 2001 tak vyrostla dvojvoliéra u skály na rozhraní americké a asijské části zoo a nejprve ji obydlel pár stárnoucích pum amerických. Koncepce však umožňuje chovat v ní zejména chladnomilné formy levharta (mandžuského nebo čínského). Volba padla po zralé úvaze na čínské levharty, kteří v té době v ČR zcela chyběli a v zoo jsou chováni minimálně.
Po několika letech bez levhartů zde tedy žila od 14.3. 2002 vzácná čínská levhartice Nurika. Narodila se 14.8. 2000 v Zoo Lodž v Polsku, odkud byla získána formou chovatelské půjčky. Samec pokřtěný Richard do plzeňské zoo dorazil v prosinci 2003 a pochází ze Zoo Cottbus v SRN, kde se narodil 6.6. 2002. Získán byl výměnou. První mládě z časného jara 2011 – samečka Jacka – museli odchovat lidé. O mládě z 15.8. 2011 Nurika pečlivě pečovala. Mladá samička obdržela dne 11.1. 2012 jméno Baobao, což čínsky znamená poklad nebo dítě.

 


Zdroj:

Martin Vobruba

ZOO Plzeň