Karlovarský kraj loni vložil do oprav silnic a mostů přes půl miliardy korun

Karlovarský kraj nechal v roce 2018 provést opravy a rekonstrukce silnic II. a III. tříd a mostů za více než 546 milionů korun. Jednalo se přitom o 101 kilometrů opravených povrchů a celkem 15 mostů. V letošním roce by chtěl vynaložit minimálně stejnou částku.

ilustrační foto

 

Z rozpočtu Karlovarského kraje šlo do oprav silniční sítě okolo 222 milionů korun. Přes 164 miliony kraj dostal ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). „Další nemalé finance se nám podařilo úspěšně získat z Integrovaného regionálního operačního programu a z programů přeshraniční spolupráce. Z těchto peněz je například dotováno vybudování obchvatu Mariánských Lázní, který celkem bude stát 263, 4 milionu korun, nebo silniční spojení z Plesné do německého Bad Brambachu, které na české straně stojí 76, 4 milionu korun. Situaci nám ale pořád komplikuje to, že předem nevíme, kolik peněz na každý rok dostaneme od SFDI. Máme sice projekty v zásobníku, ale jejich přípravu kvůli nejistému objemu peněz od státu to zbytečně brzdí,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Na rok 2019 počítá kraj zhruba se stejnou výší příspěvku pro Krajskou správu a údržbu silnic, jako byl v loňském roce. „Momentálně aktualizujeme plány staveb na rok 2019 a upravujeme zásobník akcí podle priorit. Na letošek počítáme s pokračováním stavby průtahu Dubinou na Karlovarsku, dokončovat se bude silnice v úseku z Vřesové do Tatrovic na Sokolovsku, chystá se oprava mostu ve Valech na Chebsku. S evropskou dotací by se měly dělat velké stavební akce, mimo jiné modernizace silnice Hlinky – Bochov a křižovatka Anenské údolí,“ vysvětlil ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Jan Lichtneger.

Kraj bude také pokračovat v podpoře oprav a stavebních úprav místních komunikací v obcích. Nový dotační program po dohodě se starosty obcí poprvé odstartoval v loňském roce, kdy z něj příspěvky čerpalo 16 obcí. Velký důraz dbá kraj i na bezpečnost silničního provozu a preventivní akce. „Jako jediný kraj máme v rozpočtu položku BESIP ve výši 5 milionů korun na zvyšování bezpečnosti a odstraňování nebezpečných míst na silnicích,“ upřesnil Martin Hurajčík. V jednom z krajských dotačních programů se také podporuje obnova stávajících a vznik nových dopravních hřišť.

 


Zdroj:
Mgr. Jana Pavlíková
tisková mluvčí
Krajský úřad Karlovarského kraje
tel.:       +420 354 222 130
mobil:   +420 736 650 308