Odmítnutí letecké školy F AIR

Leteckou školu na karlovarském letišti nechceme, předáváme Karlovarskému kraji petici s 939 podpisy proti jejímu zřízení!
Karlovarský kraj zvažuje uzavření smlouvy o zřízení výukového střediska Letecké školy společnosti F AIR, spol. s.r.o. na mezinárodním letišti Karlovy Vary – Olšová Vrata. My, obyvatelé Olšových Vrat, Hůrek, lázeňské části města Karlovy Vary, Kolové, Pily, Stanovic, Andělské Hory, jsme proti tomuto záměru. Za pouhý týden jsme sebrali 939 podpisů na podporu našeho stanoviska. Požadujeme, aby se naší peticí zabývalo na nejbližším zasedání zastupitelstvo Karlovarského kraje a záměr jednoznačně odmítlo.

Rada Karlovarského kraje, která smlouvu se společností F AIR již na svém zasedání dne 13. 9. 2018 schválila, zdůvodňuje svůj postoj finančním přínosem z pronájmu. My jsme přesvědčeni, že firmou zveřejněný finanční přínos pro Karlovarský kraj v řádu 2,5 milionu korun ročně je ve skutečnosti mizivý. Existuje řada významných důvodů, proč záměr odmítnout. Karlovarské letiště leží v přírodní krajině CHKO Slavkovský les a je lemováno zástavbou rodinného typu. Vzletový koridor vede přímo nad lázeňské území města Karlovy Vary. Využití letiště je jeho polohou limitováno a mělo by být primárně provozováno s cílem zajistit leteckou dopravní obslužnost města a kraje. Takový účel letiště je zahrnut do územního plánu a je zakotven v rozvojových studiích kraje.

Provoz letecké školy by byl pouze komerční aktivitou s významnou hlukovou zátěží pro okolní obyvatele a lázeňské hosty. Setrvalý obtěžující hluk byl nesnesitelný již při testovacím provozu, který byl zahájen před několika dny. Neustálá rotace 10-12 letadel školy přinese nadbytečné světelné znečištění a emisní zátěž. Provoz školy má i významná bezpečnostní rizika. Plánovaný rozsah záměru je 22 000 vzletů a příletů ročně po dobu 15 let. Obrovský objem cvičných letů bude muset být koncentrován do jinak klidné doby mezi odlety a přílety dopravních letadel a to včetně nočních hodin. Leteckou školu lze umístit na jiné letiště třeba v dostatečné vzdálenosti od obydlených míst. Podle našeho názoru je pro image lázní kandidujících do UNESCO umělé navyšování provozu letiště zcela nevhodné. 2600 obyvatel okolních obcí, kteří budou záměrem přímo dotčeni, je významným plátcem daní do krajského rozpočtu. Náš přínos pro krajský rozpočet je mnohonásobně vyšší, než nájem nabízený leteckou společností. Podle zákona č. 129/2000, o krajích, by měl kraj při výkonu samostatné působnosti a přenesené působnosti chránit veřejný zájem jeho obyvatel. Veřejným zájmem je zachování kvality bydlení občanů a nelze jej potlačovat za účelem podpořit ekonomické aktivity jediné firmy.

S žádostí o podporu se obracíme na všechny krajské zastupitele, na dotčené obce a město Karlovy Vary a na místní podnikatele a firmy.

Za Spolek přátel Olšových Vrat:
Ing. Pavlína Maříková, Hana Janoušková, Blanka Frischholzová, Zdeněk Duřt, Věra Tvardková

Tiskovou zprávu připravil a za správnost odpovídá:
Mgr. Vladimír Melichar, VMelichar@seznam.cz, 606 405 384