Plzeň má jako první město v České republice videoklip I Charleston

Plzeň má od včerejšího večera svůj špendlík na mapě světa vedle metropolí New York, Řím nebo Taipei či menších měst, jako například Porto, Cáchy nebo Malmö. Přibližně stovku míst na pěti kontinentech spojuje působení vášnivých tanečníků swingu a zpracování videoklipu I Charleston, krátkého tanečního filmu odehrávajícího se v ulicích i v zákoutích charakteristických pro dané město. Videoklip I Charleston Pilsen vznikl za významné podpory města s cílem využít jeho potenciál v cestovním ruchu.

Plzeňské swingaře zaujala celosvětová iniciativa I Charleston zhruba před rokem, kdy se rozhodli k ní připojit a natočit vlastní videoklip. Za posledních pár let se komunita nadšených swingových tanečníků v Plzni nesmírně rozrostla, a i když to vypadá pouze jako zábava, všichni na sobě pilně pracují. Swing se stal jejich láskou a životním stylem. Velký podíl na tom má skutečnost, že máme skvělý swingový orchestr Pilsner Jazz Band, díky kterému vše získává na autentičnosti. Cítila jsem, že nastal čas vytvořit něco nového a velkého, a protože dělám ráda věci jinak, napadlo mě tyto dva elementy spojit a pokusit se tak natočit nejkrásnější I Charleston na světě,“ říká s úsměvem Lenka Sekaninová, plzeňská taneční lektorka, tanečnice Národního divadla a v projektu I Charleston zároveň choreografka, scenáristka, dramaturgyně a představitelka hlavní role.

 

„Od ledna 2018 jsme začali intenzivně připravovat koncepci, zejména pojetí celého klipu a příběh, následovala příprava choreografie a nácviky tanečních scén. My jako Pilsner Jazz Band jsme museli připravit aranžmá vhodné skladby, nazkoušet ji a pořídit studiovou nahrávku. Vybrali jsme ikonickou skladbu fenomenálního skladatele a pianisty Duke Ellingtona – It Don’t Mean A Thing If It Ain’t Got That Swing,“ odhaluje první etapu projektu I Charleston Pilsen kapelník orchestru Pilsner Jazz Band a projektový vedoucí v jedné osobě Jindřich Jindřich.

 

pokračování na str. 2 →