Nejvíce lidí stráví letos dovolenou v Česku. Pětina v létě nikam nepojede

Pro mnoho lidí má ta pravá dovolená slanou příchuť. Ale zdá se, že válení u moře je snem pro stále méně Čechů. V anketě na pracovním portálu Profesia.cz jsme se tentokrát zaměřili na to, kde si chtějí lidé užívat letošní volno. Potvrdilo se to, že domácí turistika je na vzestupu.

Raději v Čechách nebo v zahraničí?
V loňském roce odborníci na cestovní ruch predikovali, že vzmáhající se ekonomika a růst platů a mezd způsobí, že lidé budou častěji vyjíždět na dovolenou do zahraničí. Z výsledků ankety na portálu Profesia.cz to vypadá, že Češi i v době, kdy je tolik nelimituje finanční stránka věci, raději objevují krásy své vlasti. Téměř 40 % z nich uvedlo, že stejně jako v loňském roce budou trávit dovolenou v Česku, dalších 7 % pak loňské zahraničí vyměnilo za letošní tuzemsko. O něco více lidí (12 %) potvrdilo opačný trend – že letos pojedou do zahraničí, zatímco vloni byli v ČR. Stejně jako vloni pojede do zahraničí více než pětina, tedy 22 % respondentů. Nejvíce překvapivé ale bylo, že celá pětina lidí (20 %) na letní dovolenou letos vůbec neplánuje jet.

Dlouhá dovolená v kuse nebo více kratších?
Abyste si opravdu odpočinuli, potřebujete volno alespoň 3 týdny v kuse, tvrdí psychologové; jiní zase preferují „dělenou“ dovolenou – po týdnu si údajně přestanete volno užívat a měli byste si dát pracovní „mezihru“. Asi záleží na povaze každého jedince. Jisté je, že stále častější je dopřávat si prodloužené víkendy – obvykle zaměřené na sportovní vyžití nebo poznávání.
„Jedním z obvyklých benefitů je nabídka dovolené nad rámec zákonem dané doby. Ale poměrně dost lidí si nevybere ani tu běžnou – necelých 30 % si totiž obvykle dopřeje pouze 2 týdny dovolené nebo méně. Většina lidí si bere dovolené více, dělí ji však na kratší úseky,“ uvádí zkušenosti z nedávného průzkumu Michal Novák z Profesia.cz a doplňuje: „Pak je tu ale také skupina lidí, a je jich 16 %, kteří si dopřejí opravdu dlouhé volno – 3 a více týdnů dovolené najednou.

Dovolená jako bonus
Nabídka bonusů pro zaměstnance je v současné době opravdu bohatá a zahrnuje i „dovolenková“ přilepšení – uveďme alespoň nejobvyklejší dva, z nichž některý poskytuje zhruba třetina zaměstnavatelů.
„V první řadě jde o často proklamovanou dovolenou nad rámec zákonem stanovené délky, kterou v současné době nabízí poměrně velká část zaměstnavatelů. O tom, kolik jich ve skutečnosti je, se údaje rozcházejí – některé zdroje tvrdí, že téměř třetina, jiné, že pětina. Faktem ale zůstává, že tuto dovolenou navíc využije pouhá třetina z těch, kteří na ní mají nárok,“ říká Michal Novák. „Zejména u zaměstnanců je velmi oblíbeným bonusem příspěvek na dovolenou, protože jde o přilepšení, které nedaní, navíc jej mohou uplatnit i pro nejbližší rodinné příslušníky – například pro proplacení dětského tábora. Výše příspěvku je přitom podle zákona až 20 000 Kč ročně.“


Zdroj:

Markéta Ciňková

ASPEN.PR s.r.o.
Na Struze 7, 110 00 Praha 1
tel.: 222 222 592 | gsm: 724 012 612
marketa.cinkova@aspen.pr | | www.aspen.pr