Shell jde tam, kam ČEZ už dříve šel

Skupina ČEZ vstoupila do sonnen – světové bateriové jedničky – v polovině roku 2015. Šlo o premiérovou investici prostřednictvím fondu INVEN CAPITAL, společnosti založené Skupinou ČEZ za účelem investic v oblasti inovativních energetických řešení. Následovaly vstupy do dalších pěti cleantech start-upových společností v Německu a Francii. Úspěšnou podporu začínajících malých a středních podniků v sektoru čisté energie a inteligentních technologií ocenila také Evropská investiční banka (EIB), která v prosinci 2017 oznámila, že INVEN CAPITAL poskytne na společné investice 50 milionů eur. Díky identickému vkladu Skupiny ČEZ tak v příštích 3 letech dosáhnou společné investice do inovací výše 100 milionů eur.

Část řešení z produkce některých start-upů, do niž INVEN CAPITAL vstoupil, se už mezitím objevila v nabídce zákazníkům společností Skupiny ČEZ. V globálním měřítku zaznamenal sonnen od vstupu INVEN CAPITAL nejen více než 4násobný růst hodnoty ale i významný posun v rozvoji portfolia služeb. Z „pouhého“ výrobce baterií je dnes uznávaný poskytovatel komplexních energetických služeb v čele s dodávkou elektřiny a zvýhodněnými odběry pro komunitu zákazníků. Další metou je připravovaný vstup do sektoru financování energetických potřeb zákazníků.

INVEN CAPITAL je řádným členem Invest Europe (https://www.investeurope.eu)- Evropská asociace private equity a rizikového kapitálu a CVCA (http://www.cvca.cz) – Česká asociace private equity a rizikového kapitálu.

 

Více informací o INVEN CAPITAL naleznete na http://www.invencapital.cz/

 


Zdroj:

Martin Schreier

mluvčí pro obnovitelné zdroje | Útvar mediální komunikace

 

ČEZ, a. s.

BB centrum, budova D3

Duhová 3/1531, 140 53 Praha 4

tel.: +420 211 042 612
mobil: +420 725 765 848

e-mail: martin.schreier@cez.cz

www.cez.cz