Přednáška + promítání filmu / 7.–8.4.

Muzeum Karlovy Vary pořádá v tomto týdnu dvě akce – v sobotu 7. dubna přednášku “Liška ryšavá, anebo David znovu obživlý?” v Muzeu Královská mincovna v Jáchymově a v neděli 8. dubna ve své hlavní budově v karlovarském muzeu promítání dokumentu “Slovensko bratří Čapků”.

 

Přednáška 7. dubna se koná k 650. výročí narození Zikmunda Lucemburského. Přednášející evangelický farář Martin T. Zikmund přiblíží osobnost panovníka, který na rozdíl od Jana Husa nemá v Čechách ani na Moravě žádnou sochu a není po něm pojmenována žádná ulice. Přitom se stal jedním z největších evropských panovníků pozdního středověku. V Uhrách na něj nedají dopustit, v Kostnici si ho váží, neboť jejich město zviditelnil jako nikdy jiný. Tento nejschopnější syn Karla IV. měl sice také nedostatky, ale není právě teď čas objevit jeho klady, jeho nesporný historický přínos a v národním diskursu ho rehabilitovat? Vždyť jeho původním úmyslem bylo Husa podržet. Začátek v 17 hodin.

 

Filmový dokument “Slovensko bratří Čapků” bude počínaje 8. dubnem možné zhlédnout každou neděli, film je součástí výstavy Karel Čapek fotograf.
Čtyřicetiminutový dokumentární film Josefa Císařovského se soustředí na konkrétní fenomén v životě bratří Čapků – vztah ke Slovensku. Divák díky filmu proniká do atmosféry Slovenska, které bylo ještě před 20 lety součástí Československé republiky a prezentuje vztah Čapků k této zemi jako k něčemu velmi blízkému a dobře známému. Oba se obdivují krajině, přírodě, ale i folklóru a místním lidem. Ve filmu ožívají Čapkovy obrazy a v kontextu Slovenska dostávají nový význam. Film je doplněn dobovými fotografiemi, které jsou srovnávány se současným stavem krajiny.
V dubnu lze promítání navštívit dále 15., 22. a 29. dubna. Začátek vždy v 16 hodin.

 


Zdroj:

Lev Havlíček
PR Muzea Karlovy Vary
605 258 630
pr@kvmuz.cz