Odborníci odpovídají na dotazy z mamologie a dermatologie

Jak si doma nejlépe samovyšetřit prsa?
Odpovídá: MUDr: Renata Kalajová, Perfect Clinic

Při samotném fyzickém, pohmatovém vyšetření je nejlepší volit polohu vleže. Prsa prohmatáváme vždy protilehlou rukou.  Krouživým pohybem (používáme bříška tři prstů) začínáme od horního zevního kvadrantu prsa. V těchto místech je nejvíce mléčné žlázy, takže můžeme cítit případné nerovnosti či uzlíky. Pokud jsou tyto nerovnosti každý měsíc stejné a na omak měkké, nemusíme se strachovat. Samozřejmě je ale důležité vše zkonzultovat se svým lékařem. Poté postupujeme krouživým pohybem do dolního zevního, vnitřního dolního a horního vnitřního kvadrantu prsa. Nezapomeneme si vyšetřit i bradavky – i kolem nich či pod nimi může být bulka. Bradavky bychom měly zmáčknout, zda z nich nevytéká krev nebo zelená tekutina.

 

Kdy je nejlepší doba pro samovyšetření prsou?
MUDr. Renata Kalajová, Perfect Clinic

Pravidelné samovyšetření prsou by měla umět zvládnout každá žena, nejlépe od dvaceti let svého věku. Ideální doba je ihned po menstruaci, to jsou prsa nejlépe prohmatná a nejméně bolestivá. Pokud je žena již po přechodu, měla by si určit jeden den v měsíci, např. každého prvního v měsíci, a v tuto dobu vždy samovyšetření provádět.

Trápí mě viditelné žilky v obličeji a dekoltu. Jak je mohu nejlépe odstranit?
MUDr. Lucia Mansfeldová, Perfect Clinic Dermatology

Rozšířené žilky se nejčastěji nachází na místech s tenkou kůží (okolí očí či právě dekolt). Lze je odstranit jednoduchou nezatěžující metodou pomocí laseru. Laser se využívá především u méně rozšířených žilek či v případě zarudnutí v obličeji. Ošetření laserem se provádí ambulantně a nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Procedura trvá několik minut, v závislosti na rozsahu ošetřované oblasti, je bezpečná a nezanechává žádné jizvy.Konec formuláře

 

Jak vypadá proces odstranění znamének?
MUDr: Petra Moravcová, Perfect Clinic

V případě, že lékař při konzultaci nazná, že znaménko je nutné histologicky vyšetřit, provede jeho odstranění klasickým chirurgickým způsobem, tzv. excizí. V takovém případě vzniká ranka, která se buď ponechá volně zhojit, nebo se uzavře stehem. Pokud je znaménko jednoznačně nezhoubného původu, může lékař použít k odstranění vysokovýkonný laser CO2, který je „odpaří“. Po odstranění znaménka přetrvává drobný stroupek, který se přibližně do deseti dnů odloučí. Třetí možností je odstranění znamének elektrokauterem nebo jehličkou. Ošetření trvá opět jen několik minut, provádí se v celkovém znecitlivění a stroupek po něm odpadne do dvou týdnů. Po odstranění znaménka laserem nebo elektrokauterem zůstává drobná plošná jizvička, která se časem stává téměř neviditelnou.

 

Trápí mě kruhy pod očima. Lze proti nim bojovat?
MUDr. Petra Moravcová, Perfect Clinic

Pro ty, které kruhy pod očima trápí permanentně, je důležité dodržovat správný pitný režim. Ráno i večer používat chladivé gely pod oči, vhodné jsou ty, které mají malý roll-on, který kůži jemně promasíruje. V očním okolí je pleť až 3krát tenčí než v ostatních částech obličeje. Dobré je také používat přípravky obsahující kyselinu hyaluronovou, která na sebe váže vodu. Zabráníte tak vysoušení pokožky. Vhodné jsou také přípravky s obsahem peptidů a vitamínů C a K. „Zlepšení stavu v očním okolí můžete docílit i pomocí mezoterapie, při které se tenkou jehličkou aplikuje regenerační roztok přímo do kůže, přibližně do hloubky tří milimetrů. S ohledem na to, že jehlička je velmi tenká, je zákrok nebolestivý

 


Zdroj:

Iveta Nebesařová