První zahraniční cesta ministryně práce Jaroslavy Němcové vedla na Slovensko

První zahraniční služební cesta ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavy Němcové logicky vedla k našim nejbližším sousedům na Slovensko. Se svým protějškem ministrem práce, sociálních věcí a rodiny Jánem Richterem probrala ministryně, jak fungují sociální služby, důchodový systém a politika zaměstnanosti v obou našich státech.

 

“V mnohém se můžeme nechat od Slováků inspirovat,” uvedla po jednání ministryně Jaroslava Němcová a dodala: „S panem ministrem jsme si potvrdili, že vztahy Čechů a Slováků jsou i dvacet pět let od rozdělení našeho společného státu nadstandardní. A to je dobře, že naše spolupráce takhle funguje. Jsme partnery na jednáních skupiny států V4 nebo v Bruselu, kde se navzájem se Slováky podporujeme v našich záměrech.“

„S Českem nás pojí nejen společná minulost, ale také společné problémy,“ dodal po jednání slovenský ministr práce Ján Richter. Během jednání s ministryní si vyměnili společné zkušenosti v mnoha oblastech sociální politiky a slíbili si, že vztahy obou ministerstev prohloubí. Oba politici se shodli, že cílem obou je chránit nejslabší a podporovat ty, kteří pracovat chtějí.

Závěrem jednání paní ministryně pozvala svůj slovenský protějšek do Prahy, ten nabídku přijal.

 

 


Zdroj:
Petr Sulek
tiskové oddělení

www.mpsv.cz