10. Divadelní léto dnes končí

Více než 8 500 tisíc diváků navštívilo letos na scéně U Zvonu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Jubilejní 10. ročník přinesl v průběhu července rekordních 19 představení a vůbec poprvé uvedl tři tituly místo dvou. Letošní premiérou byla tragikomedie Davida Drábka Akvabely, festival zopakoval loňskou inscenaci Don Quijote a jako třetí titul se na jeviště vrátila detektivní komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes!, která měla premiéru v roce 2015. Na scéně U Zvonu se už v červnu odehrálo taneční představení Ghana zrána, které bylo součástí doprovodného programu, stejně jako večer Slam Open Air, který dnes večer festival zakončí. Deset předchozích let připomněla v červnu výstava ve Smetanových sadech a v zimě a na jaře také série setkání s herci a tvůrci s promítáním záznamů původních inscenací. V rámci festivalu se uskutečnil příměstský divadelní tábor.

 

Divadelní léto letos poprvé vsadilo na současnou dramatiku a uvedlo pod otevřeným nebem hru Akvabely. Pro festival to byl tak trochu návrat ke kořenům, nastudování kultovní tragikomedie Davida Drábka se v roce 2006 se stalo inspirací k jeho založení. Představitelé hlavních hrdinů Bronislav KotišZdeněk Rohlíček a Michal Štěrba, kteří jsou od založení kmenovými herci festivalu, si letos otevřenou divadelní scénu užili naplno. Po Akvabelách je všechny tři čekalo účinkování v Donu Quijotovi. Michal Štěrba a Zdeněk Rohlíček nechyběli ani v Prokletí rodu Baskervillů. „Kluci letos makali nejvíc, jak je znám, a to je znám dlouho. Byli opravdu profi a přestože nejsou seriálové celebrity, stali se regulérními hvězdami festivalu,“ říká Vilém Dubnička, režisér Akvabel a Dona Quijota a umělecký ředitel Divadelního léta. Diváci si užili i skvělé výkony Kamila Halbicha jako Dona Quijota a Pavla Baťka jako Sherlocka Holmese, z dalších herců to byli Marek AdamczykZdeněk VelenDiana TonikováJana KubátováKlára KrejsováJana ZenáhlíkováMarta DancingerováAndrej PolákZdeněk MuchaJan TeplýAntonín Procházka ml.David Kubát a David Hradil, v dětské roli v Akvabelách se střídali Helena Hadrbolcová a Dominik Uriča.

 

Současná hra Akvabely diváky zaujala a většina představení byla beznadějně vyprodaná, přesto se festival v následujícím roce vrátí ke klasice. „Dříve jsme titul pro příští rok vybírali na podzim, termíny herců je ale třeba blokovat s větším předstihem, proto jsme letos začali s tvůrci jednat už v průběhu jara. Velmi nás těší, že jednání byla úspěšná a že titul na rok 2018 můžeme prozradit již nyní. Cyrana z Bergeracu si v režii plzeňského rodáka Ivana Řezáče zahraje Michal Dlouhý,“ říká ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

 

Divadelní léto je největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji, v posledních letech se jeho návštěvnost ustálila na 8 000 diváků. Festival každoročně zasazuje do kulis historického centra Plzně vlastní originální inscenaci.

 

 

 

 

Program 10. ročníku festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem

prostranství U Zvonu, Plzeň

začátky představení vždy ve 20:30

 

Ghana zrána

(doprovodný program ve spolupráci s Tancem Praha)

20. 6.

 

Akvabely

premiéra 1. 7.

reprízy 2. 7., 3. 7., 4. 7., 9. 7., 10. 7., 11. 7., 12. 7., 13. 7., 14. 7. a 15. 7.

 

Don Quijote

reprízy: 18. 7., 19. 7., 20. 7., 21. 7., 22. 7.

 

Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes!

reprízy 25. 7., 26. 7., 27. 7.

 

Slam Poetry Open Air

(doprovodný program)

28. 7.

 

LPP

Více zde: http://www.oko24.cz/news/a10-divadelni-leto-dnes-konci/