Časté chyby, které děláme u vody a mohou se nám nevyplatit i těžkými zraněními

U vody je v horkých dnech krásně. Může se ale stát, že se pohodový den obrátí v sérii nepříjemností. Někdy přitom stačí udělat jen jednu chybu a pád, pohmoždění, zlomenina či tržná rána je na světě. A to platí u rybníka, řeky i u moře. Na které nejčastější chyby si dát v létě u vody největší pozor?

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) patří v létě u vody mezi nejčastější rizika utopení a dále zranění spojená s nárazem po skoku do vody. Za pohmožděnými či zlomenými prsty pak často stojí nevhodná obuv.

Málo pijeme

Lidé často ve vedru podceňují dostatečný příjem tekutin a málo pijí. To může způsobit dehydrataci a související problémy, jako je velká únava, otupělost či závratě.

„Dvojnásob by si na dostatečný příjem tekutin měl dávat pozor ten, kdo na slunci podává velký fyzický výkon či sportuje. To vede k mnohem většímu výdeji a rychlejší dehydrataci. Při sportu pak začleňte do pitného režimu i iontové nápoje, které dostatečnou hydrataci a doplnění chybějících prvků a látek podpoří,“ říká Petr Salomon, spoluzakladatel platformy Týmuj.cz a dodává: „Nedostatek tekutin a z toho plynoucí dehydrataci není radno podceňovat, která může vést k malátnosti, nepozornosti a následnému pádu, úrazu či podcenění dalších rizik.„

Hazardujeme ve vodě

Další častou chybou v létě u vody je podceňování rizik, která s sebou přináší vodní plocha. Skákání do mělké vody, plavání na nebezpečných místech a nedodržování bezpečnostních opatření patří mezi časté chyby, které mohou vést k vážným úrazům nebo dokonce k utonutí. K utopení může dojít kvůli nedostatečné plavecké dovednosti, ale i kvůli vyčerpání, silnému proudění, nebo nebezpečným podvodním proudům. Důležité je dodržovat bezpečnostní pravidla, nekoupat se ve vodách s nebezpečným prouděním a mít vždy někoho kolem sebe, kdo vám může v případě potřeby pomoci. 

Volíme špatnou obuv

Mnohdy v letních měsících zapomínáme na kvalitní obutí. Často dokonce u vody žádné nemáme. Je pravdou, že podcenění vhodné obuvi stojí za mnoha letními zraněními. A často k vodě nenosíme boty žádné, a když ano, pak třeba volné žabky nebo crocsy, které zejména v mokrém prostředí kloužou, nedrží dobře nohu a mohou být příčinou uklouznutí a následného úrazu.

„Obuv k vodě by měla mít protiskluzovou podrážku, která zabrání smeknutí nohy po kluzkém povrchu, noha v ní musí bezpečně držet a bota se samozřejmě nesmí rozmáčet. Příkladem jsou třeba minimalistické boty Xero Shoes Aqua X Sport, které jsou k vodě ideální. Jsou vybaveny síťovanými otvory, které pokud šlápnete do vody, okamžitě ji odvádějí. Disponují také podrážkou, která poskytuje bezpečnou oporu v jakémkoli terénu, “ doporučuje Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.

Mnoha zraněním, jako je například poranění kotníku, zlomeniny nožních kůstek, tržné rány po smeknutí ale i další zlomeniny a zranění hlavy po pádu, lze snadno předejít. Stejně tak vás vhodná obuv, a to i do vody, ochrání před nejrůznějšími ostrými předměty, jako jsou kameny, korály, mušle ale i třeba rozbitá láhev.

Podceňujeme rizika vodních rostlin a dalších překážek

Pod hladinou vody mohou být různé rostliny i další vegetace, které mohou způsobit úrazy. Například dlouhé vodní rostliny mohou při plavání nebo potápění způsobit zamotání nohou a rukou, omezit váš pohyb a ohrozit tak vaše zdraví. Vyhýbejte se proto oblastem s hustou vegetací a opatrně zvažujte, kam plavat a kam již ne.

Stejně tak je důležité být obezřetný a sledovat veškerou navigaci, bójky, bezpečnostní lana a další překážky, které jsou často navázané na stromy či závaží pod vodou a mohou vám zabránit ve volném plavání. Často totiž nejsou na první pohled vidět.

Nehlídáme si kvalitu vody

V mnoha jezerech a rybnících hrozí nejen v létě riziko zdravotních komplikací způsobených jejich znečištěním. Plavání ve znečištěné vodě může způsobit kožní podráždění, infekce nebo jiné zdravotní problémy. Je proto třeba sledovat informace o kvalitě vody, ve které se plánujete koupat a vyhýbat se oblastem s podezřelou nebo znečištěnou vodou. Pokud je to možné, pak se po koupání osprchujte.

„Pokud si chcete léto užít, pak je třeba dodržovat základní bezpečnostní opatření a být při pobytu u vody opatrný. Respektování přírody, dodržování bezpečnostních pravidel a využívání vhodných ochranných prostředků může pomoci minimalizovat rizika a zabezpečit příjemné chvíle u vody,“ uzavírá Aryna Levchenko ze Xero Shoes.


Zdroj:

Klára Procházková

www.aspen.pr