Viktoria chystá oslavy 110. výročí a představuje logo i harmonogram!

„Zakládajících členů bylo sice málo, ale zato hoši zlatých srdcí, upřímní kamarádi, kteří neměli jiného zájmu, než milovati svoji Viktorku, snášeti vespolek a bojovati za naše barvy poctivě a svědomitě…“

Dobový popis týmu, který na začátku 20. století znali jen opravdoví fotbaloví znalci na Plzeňsku. V ostatních koutech republiky jej nikdo neznal. Mančaft poskládaný ze šestnáctiletých učňů kopajících si pravidelně na Dobytčím trhu pod dohledem jistého úředníka státních drah Jaroslava „Táty“ Ausobského. Bojovali o každý halíř, o každý kousek zeleného plácku…obrovskou touhou, vášní a pílí si však splnili životní sen. 11. června roku 1911 si založili vlastní klub a pojmenovali jej vznešeně Viktoria.

Když nastupovali k prvním zápasům, fotbalová veřejnost se jen ušklíbala a novému týmu nevěřila. Vždyť neměl finanční zázemí, ani vlastní hřiště a v západočeské metropoli byly v tu dobu renomovanější kluby. Jenže Viktoria si své místo na fotbalové mapě záhy vybojovala!

Ani „tátovi“ Ausobskému, prvnímu místopředsedovi Václavu Křížovi či druhému místopředsedovi Václavu Jonákovi se však ani nesnilo o tom, co přijde v následujících dekádách. Z Viktorie vyrostl klub, na který je hrdé celé město Plzeň, celý Plzeňský kraj a jehož zvuk přesahuje hranice naší republiky.

Viktoria sehrála velké zápasy s Juventusem, Flamengem, Bayernem Mnichov, sehrála ikonický zápas s vojáky americké armády na konci druhé světové války a v poslední dekádě se dotkla hvězd – získala pět mistrovských titulů, utkala se nejlepšími týmy planety Realem Madrid, FC Barcelonou, Manchesterem City a porazila Atlético Madrid, CSKA Moskva či Neapol.

Dres týmu, který se zrodil na chudé městské periferii, oblékala jména jako Bína, Bešťák, Sloup, Plass, Bican, Horváth, Hubník, Darida, Rajtoral.

Dobytčí trh je minulostí, tým nastupuje v moderní Doosan Areně, stadionu pro téměř dvanáct tisíc fanoušků, v Luční ulici je komplexní tréninkové centrum mládeže a Viktoria je elitním českým klubem, který má ve své novodobé historii na svém kontě přesně 99 mezinárodních soutěžních zápasů.

A za naše barvy – červenou a modrou – se budeme bít i nadále! S úctou, pokorou a obrovským nasazením tak, jak si to přáli naši předchůdci.

i příležitosti 110. výročí klubu představuje FC Viktoia Plzeň speciální výroční logo, které začne používat přesně 11. června, kdy budou oslavy oficiálně zahájeny. Výroční logo bude doplňovat to stávající klubové a bude využíváno po celou dobu oslav, tedy do konce kalendářního roku 2021.

Co výroční logo symbolizuje? Jsou v něm reflektovány tři zásadní prvky – datum založení klubu (11. 6. 1911), klubové barvy (červená a modrá) a aktuální viktoriánské logo. Vznik loga je nastíněn i v představovacím videu, které vám nyní přinášíme.

Jak již bylo zmíněno, oslavy bude oficiálně zahájeny v pátek 11. 6, tedy v den, kdy byla Viktoria Plzeň v roce 1911 založena.  Při této příležitosti dojde ke slavnostnímu aktu odhalení nových pamětních desek na Pamětním místě Brány borců. Doplněny budou desky klubový legend i fanoušků, kteří náš svět opustili předčasně, ale součástí viktoriánské rodiny zůstanou navždy. Z tohoto aktu se stane zároveň každoroční tradice, nové destičky budou odhalovány vždy v den výročí založení klubu.

V rámci zahájení oslav Viktoria Plzeň zároveň otevře slavnostně naučnou stezku Po stopách 110 let FCVP. Téměř čtyřkilometrový okruh vás provede Štruncovými sady a Luční ulicí, na celkem jedenácti zastaveních se dozvíte vše o klubové historie, úspěších, slavných jménech či významných milnících klubu. (více o stezce se dozvíte v nadcházejících dnech).

V pondělí 7. 6. vyjde u našeho mediálního partnera Deníku speciální příloha věnovaná právě 110. výročí FC Viktoria Plzeň. Rozhodně doporučujeme si tento den přivstat a tuto přílohu si pořídit. Mimo jiné v ní poprvé naleznete seznam pětadvaceti unikátních poštovních známek, které klub začne prodávat 30. června.

Právě v tento den byla Viktoria Plzeň před 110 lety oficiálně přijata jako člen župy a mohla se začít těšit na oficiální soutěžní zápasy. V tento den tedy klub zahájí prodej limitovanou edici 25 poštovních známek.

V uplynulých týdnech fanoušci rozhodli o čtyřech největších momentech klubové historie (Titul pro Čišu, zisk prvního mistrovského titulu v roce 2011, první postup do Ligy mistrů, gól Tomáše Wágnera do sítě CSKA Moskva), které Gambrinus zobrazí na limitované edici pivních plechovek. Ty půjdou do prodeje na podzim letošního roku.

Významné výročí se promítne i do podoby nových dresů pro sezonu 2021/2022. Viktorka odehraje během první poloviny podzimní ligové části i výroční utkání, kterému bude předcházet bohatý doprovodný program.

Na podzim klub představí i videoseriál věnovaný viktoriánské historii, hráči a trenéři budou besedovat s žáky základních škol v rámci projektu Viktorka do škol a středoškoláci budou moci poměřit síly v rámci výročního esportového turnaje ve hře FIFA.

Aby se fanoušci mohli o historii Viktorie Plzeň dozvědět ještě více, vyjde na konci května i speciální díl podcastu RED&BLUE s klubovým kronikářem Pavlem Hochmanem, který detailně seznamuje s úplnými počátky klubu. Hostem podcastu bude i jedna z klubových legend František Plass. Sérii podcastů se vzpomínkami Pavla Horvátha, Marka Bakoše či Daniela Koláře naleznete již nyní na klubovém webu či všech dostupných platformách (youtube, spotify,…).

Ve Viktoria shopu bude již brzy fanouškům k dispozici speciální limitovaná edice zboží 110 FCVP, které budeme postupně představovat.

Ke 110. výročí klubu již Viktorka představila speciální nástěnný kalendář pro rok 2021, jenžsi stále ještě můžete pořídit za zvýhodněnou cenu (https://eshop.fcviktoria.cz/p1285-kalendar-2021-nastenny), k dispozici je i kniha 11 desítek od Pavla Hochmana (https://eshop.fcviktoria.cz/p1293-kniha-jedenact-desitek).

Záštitu oslavám 110 let FC Viktoria Plzeň poskytl primátor města Martin Baxa a hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Detailní informace o jednotlivých událostech bude klub fanouškům s dostatečným předstihem přinášet prostřednictvím webu a všech klubových sociálních sítí, vše se k oslavám se speciálním hashtagem #110FCVP.

 


Zdroj:

Mgr. Václav Hanzlík

Ředitel komunikace
www.fcviktoria.cz