Doma pečeme více. Velikonoce jsou jednou z příležitostí

Alespoň jednou za týden pekly v minulém roce dvě z pěti domácností v Čechách a na Slovensku. Mezi nejdůležitější zdroje receptů patří rodina, známí a internet. 41 % českých a 48 % slovenských domácností se nechalo inspirovat novými trendy v pečení. Nejčastěji při pečení improvizují mladší jedno až dvoučlenné domácnosti do 50 let věku a též rodiny s nejmenšími dětmi na Slovensku a v Čechách rodiny se školáky. České domácnosti připravují moučníky nejčastěji z litého a kynutého těsta. Tato zjištění pochází z údajů Spotřebitelského panelu GfK v roce 2020 a 2019.

ilustrační foto

 

Blíží se velikonoční svátky, se kterými se spojuje i příprava svátečního pohoštění. Mnoho hospodyní upeklo i při této příležitosti domácí koláče, kterými se potěšily návštěvy i ostatní členové domácnosti. Uplynulý rok však přinesl změny i v oblasti kuchyňských zvyklostí, a hospodyně pekly slané a sladké koláče, dorty a různé dezerty častěji, nejen pro zvláštní příležitosti.

Alespoň jednou za týden pekly dvě z pěti (38 %) domácností v Čechách a na Slovensku. Jsou to hlavně rodiny s dětmi v předškolním věku, s dětmi navštěvujícími základní školu a vícečlenné rodiny s dospělými dětmi. Počet domácností, které si dopřály domácí koláč alespoň jednou týdně rostl výrazněji v Čechách než na Slovensku.

Pro koho jsou pečené dobroty určené?

Jednoznačně nejvíc se peče pro členy domácnosti, a to i bez zvláštní příležitosti. Pro návštěvy peklo v minulém roce výrazně méně domácností. Mezi nejdůležitější zdroje receptů patří (podle 72 % českých a 67 % slovenských domácností) rodina a známí. A také internet, ze kterého získávají recepty až 2/3 hospodyněk.

Většina domácností má nejraději koláče, které si doma sama upeče, přičemž nejvíce užívanými jsou tradiční a časem ověřené recepty. Recepty se v rodinách dědí z generace na generaci.

V minulém roce si ale více domácností zkoušelo i nové přístupy. 41 % českých a 48 % slovenských domácností se nechalo inspirovat novými trendy v pečení. Receptu se striktně drží pětina domácích cukrářů.

Nejvíce při pečení improvizují mladší jedno až dvoučlenné domácnosti do 50 let a též rodiny s nejmenšími dětmi na Slovensku a v Čechách rodiny se školními dětmi.

Jaké těsto?

České domácnosti připravují moučníky nejčastěji z litého a kynutého těsta. Tato těsta alespoň jednou za měsíc připravují více než dvě pětiny hospodyněk.

Slovenské domácnosti nejčastěji pracují s kynutým a piškotovým těstem. Kynuté nebo piškotové těsto alespoň jednou za měsíc připravuje více jak polovina hospodyň.

S listovým těstem pracuje největší část slovenských domácností alespoň jednou za 2-3 měsíce. V Čechách ho nejvíc domácností používá alespoň jednou za měsíc.

Z křehkého těsta, jako například linecké, pečou slovenské domácnosti častěji než české. Platí to i pro nepečené dezerty nebo dezerty bez použití mouky.

Všechny typy těsta se však na přípravu moučníků v obou zemích používají více než před rokem.

 


Zdroj:

Veronika Némethová

www.gfk.com